podpis na polisie - czy konieczny podpis

• Autor wątku Autor wątku refio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

refio

Użytkownik
Odpowiedzi
129
Witam
mam następujące pytanie: podpisuję polisę na ubezpieczenie nieruchomości, czy muszę taką polisę podpisać osobiście? Nie ma możliwości wystawienia dokumentu przez internet.
W dobie aktualnej sytuacji (koronawirus), poprosiłem, aby przesłali mi polisę mailem ja ją podpiszę i skan prześlę zwrotnie mailem.
Uzyskałem odpowiedź, że nie jest możliwe takie rozwiązanie, gdyż podpis musi być oryginalny (nie skan, ksero).
Czy jest to zgodne z prawdą? Czy tylko wymysł ubezpieczyciela?
Mam zamiar to zweryfikować w KNfie, ale być może ktoś z Was zna odpowiedź.
pozdrawiam

Od kilku lat takie ubezpieczenia kupuje on-line i jeszcze nigdy nie składałem takiego podpisu fizycznie.
Wypełniam wniosek, zatwierdzam, opłacam, dokumenty na email i tyle.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

ale tutaj fizycznie dostałem mailem z polisa do podpisu, tak jak napisałem nie jest to dokument wystawiony on line - takich nie ma obowiązku podpisywania.
Pytanie jest takie, czy na dokumencie mogę złożyć podpis i przesłać im skan/zdjęcie i czy będzie to zaakceptowane czy zanegowane?
Mam na myśli konkretne przepisy w tym zakresie, obowiązujące w naszym kraju?

Skan nie jest traktowany jako podpis, o resztę pytaj Ubezpieczyciela.

Nie do końca,jest tak, bo jak składałem wypowiedzenie polisy na samochód u tego samego ubezpieczyciela, to przyjął zdjęcie z mojego oświadczenia, polisa została rozwiązana.
W tej chwili nie chce uznać polisy realizowanej w ten sposób, nie powołuje się przy tym na konkretne przepisy prawa, stąd moje pytanie ....... o przepisy.

LeszsekS napisał:
Skan nie jest traktowany jako podpis, o resztę pytaj Ubezpieczyciela.

za chwilę następny post:
To znaczy co? Skan podpisu nie jest spełnia wymogu podpisu odręcznego.

o co chodzi?

Napisałem, że wypowiedzenie OC składane elektronicznie, czyli fizycznie mój podpis był już zeskanowany- dokument wysłany mailem i jest akceptowany, wypowiedzenie było skuteczne.
Polisa wystawiona w formie papierowej dostarczona do mnie pocztą, gdzie podpisałem ją i skan z polisy z moim podpisem odesłałem do ubezpieczyciela już nie jest akceptowany.
tutaj prosiłem nie o przypuszczenie, tylko jeśli ktoś zna dokładne przepisy stanowiące o tym, że jedne dokumenty są akceptowane jako zeskanowane inne nie, to niech wskaże takie regulacje prawne.
Ja wystąpiłem o konkretną informację.

refio napisał:
... czyli fizycznie mój podpis był już zeskanowany- dokument wysłany mailem i jest akceptowany, wypowiedzenie było skuteczne.
...
Jeszcze raz, skan podpisu nie jest podpisem. To, że firma zaakceptowała to kompletnie inna sprawa.

No właśnie, chodzi mi o przepisy a nie domniemanie.
Skoro jeden dokument z podpisem zaakceptowany a drugi już niestety nie to, pytanie o przepisy naszego prawa, podstawę takich akceptacji lub nie.
To jest moje pytanie.

tutaj nie ma zastosowania kc, tylko KNF, lub rzecznik finansowy (inne regulacje niż w kc), to chciałem uzyskać, wskazałem to w pierwszym poście, wymiana zdań zbędna.

Oczekiwałem konkretu, bo gdybanie już zawarłem na samym początku tematu.
Jak otrzymam konkret to się nim podzielę.

Odpowiedziałem Tobie co jest podpisem a co nie jest i jakie przepisy to regulują. Zarówno KNF jak i rzecznik opiera sie o te same przepisy.

nie ma odpowiedzi, bo oczekiwałem konkretnych przepisów.
Szukanie w kc to nie odpowiedź.

W pierwszym poście wskazałem, że zaproponowałem podpisanie polisy i odesłanie skanu podpisanego przeze mnie dokumentu, nie jest to akceptowane......pytanie brzmiało dlaczego nie?
Nie otrzymałem odpowiedzi.

Jak wskazałem w pierwszym poście, proszę o konkrety, bo zadałem już pytanie do KNFu. Jak uzyskam konkret, dam znac.

refio napisał:
... Szukanie w kc to nie odpowiedź. ....
Po pierwsze jest to bardzo proste, po drugi bardzo pouczające, zdobędziesz nową wiedzę, a po trzecie nikt tego za Ciebie nie zrobi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót