podpisalam za corke

• Autor wątku Autor wątku ZGK1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZGK1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Kilka miesiecy temy skradziono mojej córce dokumenty. Ktos posługując sie nimi dostał dwa mandaty na kwote 100 i 50 zł. Po uzyskaniu informacji gdzie należy wystąpić o anulowanie mandatów, napisalam za akceptacją corki odwołanie do Urzedu Wojewódzkiego i na Policje pisma wyjasniające. Ponieważ corka studiuje i w domu byłaby dopiero za tydzień- pisma podpisalam ja i wysłalam. Wszczeto dochodzenie w wyniku ktorego corka została przesłuchana a tam powiedziała cała prawde że to ja podpisałam pisma. Policja z "urzedu" wszczela postępowanie przeciwko mnie o podrobienie podpisu. Ja przyznalam sie i sprawę skieruja do Sadu. Proszę o pomoc. Czy jest możeliwość że Sąd da mi tylko karę pieniężną, bez wpisywania do KRS, jak sie branić, czy wziąść adwokata??? Dlamnie jest to bardzo ważne ponieważ pracuje w księgowości w jednostce budżetowej i taki wpis jest równoznaczny z zwolnieiem z pracy.

To co robić? Czy jest taka mozliwośc że nie wpisza do tego rejestru??

o ile bedzie wyrok skazujący to nie ma takiej możliwości...

Prosze podpowiedzcie coś.Moze sie poddac dobrowolnie karze? Jaki może byc najmniejszy wyrak. Czy jet możliwość że Sąd mnie uniewinni?? Bardzo sie martwię

Próbuj walczyć o umorzenie wobec znikomej szkodliwości społecznej czynu.

jedyne co pozostaje to próba umorzenia ze znikomosci
270 nie moze byc warunkowo umorzone
a grzywna jak słusznie powiedział amrkiz jest kara i też figuruje w KRK

Wyczytałam gdzieś, że jezeli śad mi umorzy to prokuratura z urzedu musi wystapic z apelacją. Czy to prawda???

Mam jeszcze tekie pytanie? Czy to by cos zmieniło, gdybym wzmieniła zeznania, że pisma te napisalam tylko jako wzór, córka miala przepisać a z lenistwa włozyla je do koperty i wysłała bez mojej wiedzy. Czy to mi coś pomoze?

I dla wzoru się Pani za nią podpisała ? Ja także skupiłabym się na znikomej szkodliwości czynu. Poszłabym w kierunku, że chciała Pani pomóc córce, że tego Pani nie przemyślała, że chciała Pani jak najlepiej dla niej, że Pani żałuje i nigdy już tego nie zrobi.

Zgodnie z art.1§2 kk "Nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jet znikoma". Powinna się Pani zatem skupić na tym elemencie. Jednym z aspektów wymiaru kary jest właśnie ów stopień społecznej szkodliwości czynu. W art. 115§2 kk znajdzie Pani kwantyfikatory stopnia społecznej szkodliwości czynu, którymi kieruje się Sąd. Różne są wyroki Sądów, ale proszę być dobrej myśli.

Powrót