podpisana ugoda z KRUK - jak się z tego wcofaać

• Autor wątku Autor wątku Jolkasto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jolkasto

Jolkasto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Podpisałam ugode z firmą kruk ( chyba w listopadzie 2013r). bo uważałam, że to mi pomoże wyjść z długu. Najlepsze z tego wszystkiego to jest to, że tak naprawdę tego długu nie ma:
Otrzymałam pożyczkę w wysokości 5251,58 zł na sfinansowanie zakupu sprzętu domowego w dniu 09.05.2009r.

1) Osobiście dokonałam 4 wpłat: RAZEM 794,64 zł
05.06.09. 198,66
14.07.09 198,66
11.08.09. 198,66
21.09.09 198,66
2). Po uzgodnieniu telefonicznym z przedstawicielem banku Żagiel w dniu 09.10.2009r. w wyniku kredytu konsolidacyjnego dokonałam wpłaty całości zadłużenia w wysokości 5000,00 zł

3) Razem wpłaciłam : 5794,64 zł a tym samym spłaciłam całość wziętego kredytu w wysokości 5251,58

4)Przedstawiciel banku, z którym były uzgodnienia w dniu dokonywania spłaty konsolidacyjnej poinformował mnie, iż kredyt został całkowicie spłacony .

19.08. 2013r. otrzymałam pismo z firmy KRUK o przelewie wierzytelności i wykazie mojego zadłużenia:
kapitał: 1.703,17
odsetki umowne banku 186,26
odsetki karne banku 277,06
koszty banku 309,92
odsetki KRUK 29,72
RAZEM 2.506,13

Oczywiscie zadzwoniłam do Kruk, tam poinformowano mnie ze nie mam racji i mój dług nadal rośnie ( bank nie zakończył mojego kredytu tylko co miesiąc płacił przez kilka lat raty tego kredytu a wpłacone pieniadze trzymał na innym koncie)
I tu się zaczęło, dzwonienie po kilka razy dziennie o różnych porach dnia, zasypywanie mnie pisamami,postanowieniem sądu ( wydanym dla Kredyt Bank S.A w dniu 17.12.2012r.) @ jak również wizytami doradcy, który nagabywał nawet moją 12 letnia córkę i próbował na siłę wejść do mojego domu.
NIe ukrywam, że te działania doprowadziły do tego, że podpisałam tą nieszczęśną ugodę i spłacam po 20,- miesięcznie ten mój dług. Taki jest etap spłacania http://screenshot.sh/oeFCkfDqdtRep
CZY MOŻNA Z TYM COS ZROBIĆ ???????????????
PROSZĘ O POMOC

Ostatnia edycja:
czy w związku z tym kredytem były prowadzone sprawy sądowe oraz komornicze?

nie były prowadzone żadne sprawy komornicze ani sądowe
a postanowienie Sądu Rejonowego w moim miejscu zamieszkania nadający klazulę wykonalnosci bankowego tytułu egzekucyjnemu wystawionego przez wierzyciela ( Kredyt Bank SA ) w dniu 13 listopada 2012 otrzymałam w piśmie z KRUK

Ostatnia edycja:
Kredyt Bank połączył sie z BZ WBK i dokonał sprzedaży przysługującej mu wierzytelności na rzecz PROKURA Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty ul. Legnicka 56 Wrocław

a te postanowienie SR możesz wrzucić?
a czy dostałeś z banku pisemko że kredyt został zamknięty?

Może niektórzy ze mną się nie zgodzą, ale wykręcić się z podpisanej ugody będzie dosyć trudno. Dlatego właśnie ugoda to jest to co FW lubią najbardziej... Jedynie w grę wchodzi art 918 k.c.
Przepis prawny:
Art. 918. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych ugody zawartej pod wpływem błędu jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy błąd dotyczy stanu faktycznego, który według treści ugody obie strony uważały za niewątpliwy, a spór albo niepewność nie byłyby powstały, gdyby w chwili zawarcia ugody strony wiedziały o prawdziwym stanie rzeczy.

§ 2. Nie można uchylić się od skutków prawnych ugody z powodu odnalezienia dowodów co do roszczeń, których ugoda dotyczy, chyba że została zawarta w złej wierze.

czy można to zastosować w moim przypadku ??

Szczerze mówiąc trzeba by się przekopać przez orzecznictwo aby zobaczyć jak do tego sądy podchodzą...Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem aby ktoś po 3 latach ugodę podważał. W innym artykule kc mówi o terminie roku...

dziękuję za odpowiedź , czarno to widzę i dlatego takie firmy FW żerują na ludziach i nic nie można z tym zrobić

Jolkasto napisał:
dlatego takie firmy FW żerują na ludziach i nic nie można z tym zrobić

To są Pani wnioski. Nie jest Pani prawnikiem, więć nie są one mocno uzasadnione.
Zalecałbym odwiedziny prawnika w realu ze wszystkimi dokumentami w ręku, bo należy je ułozyć chronologicznie i przeanalizować.

Właściwie coś tam jest... na przykład to
Przepis art. 918 § 1 kc nie wymaga, aby strony ugody obejmowały swoją świadomością pewność rzeczywistego stanu rzeczy, ale tylko zgodne przyjmowanie przez nie, że stan ten jest niewątpliwy. Dopiero okazanie się, że obiektywnie stan ten był inny i że w tym innym stanie do ugody by nie doszło, mogłoby uczynić skutecznym uchylenie się. Wyrok Sądu Okręgowego w Suwałkach z dnia 3 kwietnia 2013 r. I Ca 80/2013
Art 88 kc mówi o tym że rok musi minąć od ujawnienia błędu aby nie można uchylić się od skutków oświadczenia woli. Więc jakaś szansa jest... Ale do prawnika z tym

Intuicja mi podpowiada, że tę sprawę można wygrać. Jak? Na początek przestajesz płacić i czekasz na ruch Kruka. Dalsze kroki wynikną z postępowania Kruka; być może będziesz musiała pozbawić wykonalności BTE, być może sprawdzisz zakres interpretacji SN III CZP 29/16 (czyli że klauzula wykonalności na BTE jest dobrodziejstwem dla cesjonariusza czy nie, odnośnie przerwania biegu przedawnienia), a być może zakończy się na braku czynnej legitymacji procesowej, bądź konieczności uruchomienia procedury z art. 189 KPC. Nic więcej nikt ci nie jest w stanie powiedzieć, ponieważ nikt nie wie co Kruk przedstawi w dokumentacji.
Jolkasto napisał:
NIe ukrywam, że te działania doprowadziły do tego, że podpisałam tą nieszczęśną ugodę i spłacam po 20,- miesięcznie ten mój dług. Taki jest etap spłacania ScreenShooter - Check this screenshot!
CZY MOŻNA Z TYM COS ZROBIĆ ???????????????
PROSZĘ O POMOC
Pierwsza lekcja odrobiona. Mam nadzieję że już więcej nie podpiszesz niczego dla świętego spokoju, by komuś zrobić dobrze
digiton napisał:
Szczerze mówiąc trzeba by się przekopać przez orzecznictwo aby zobaczyć jak do tego sądy podchodzą...Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem aby ktoś po 3 latach ugodę podważał.
Jeśli w momencie podpisania ugody roszczenie było przedawnione, to powództwo jest do oddalenia. Bez kombinacji z samą umową ugody. Niestety ugody na roszczenie nieistniejące i zarazem formalnie nieprzedawnione to jeszcze nie przerabiałem, aczkolwiek w sprawie powyższej nasza "dłużniczka" posiada dokumenty na nieistnienie stosunku zobowiązaniowego (spłata kredytu).

Ostatnia edycja:
Witam. Wiem, że to stary wątek. Jednak mam pytanie : tata miał przedawniony dług, Kruk go nachodzil, aby podpisać ugodę. Jednak zawsze przedstawiciel był odsyłamy z kwitkiem - mówiono, że nic nie będzie podpisane a dług jest przedawniony. Ostatnio trafili, że tata był sam w domu i tak mu namieszali, że podpisal. Kwota jaką ustaliła ta Pani to tyle, ile tacie zostaje na życie - mieszka sam. Wyczytałam w regulaminie, że można odstąpić od ugody w terminie 21 dni - czy można tak zrobić i jakie mogą być tego skutki?
Proszę o pomoc :( ja mieszkam daleko od domu - regulamin znalazłam gdzieś na jakimś forum - z 2015r.

marian.pazdzioch napisał:
Jeśli w momencie podpisania ugody roszczenie było przedawnione, to powództwo jest do oddalenia. Bez kombinacji z samą umową ugody. (spłata kredytu).
W jaki sposób można to obalić? Tata nie potrafi mi powiedzieć, za co to było. Jest już dziadkiem i nie wszystko pamięta.

Ostatnia edycja:
ale co nie pamięta?? Kredyt wzięty trzeba spłacić i już. Nie pomagamy tutaj krętaczom...

@Pelicylin... ochłodnij.
@ineskaka - trzeba poczekać na ruch Kruka. Inna rzecz, najpierw przeczytać ugodę co tam nawywijane jest.

Witam
Temat jest nadal aktualny , ugoda nadal jest ale od kilku miesięcy nie płacę.
Skontaktowałam się z firmą prawniczą , która mi pomaga w tym temacie.
Co do możliwości wycofania się z podpisanej ugody to ja bym tak zrobiła: zerwanie ugody zawartej na odległość bez podawania przyczyny zerwania tyle tylko żeby zachować 21 dni od podpisania tej ugody. Nie jestem prawnikiem ale jedno wiem nigdy niczego nie podpisywać z firmami windykacyjnymi. Jedynie reagować- odbierać pisma od komornika.
Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawy.

Pelicylin napisał:
ale co nie pamięta?? Kredyt wzięty trzeba spłacić i już. Nie pomagamy tutaj krętaczom...
Sam jesteś kretaczem!! !! Jeżeli nie masz nic sensownego do napisania to nie pisz. Senk w tym, że nie wiadomo za co jest to zadłużenie, bo jest z 2009r, a w 2017 kwota wynosi 1536,00zl. Nie ma mnie na miejscu a ktoś z Kruk przyszedł, nawciskal mojemu tacie głupot. Jest w podeszłym wieku, wielu rzeczy już nie pamięta. Mało było spraw o wyłudzenia? Zadłużenia nie wiadomo z kad? Trefne pożyczki?

Ostatnia edycja:
Powrót