podpisanie się nie pod swoim dziełem

• Autor wątku Autor wątku lukaszba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Prowadzę małą agencję reklamy. Zajmuje się głównie stronami www. Do tej pory wszystko było ok bo sam je wykonywałem. Jednak ostatnio dla mojego klienta zleciłem stworzenie stronki pewnej osobie. Jestem w trakcie sporządzania z nią umowy o dzieło i mam pewną zagwozdkę. Chciałbym tą stronę umieścić u siebie w portfolio. Jak mam jednak napisać, że wykonałem stronę dla klienta X, skoro tak naprawdę ja nie byłem jej twórcą. Ja ją jedynie kupuję od twórcy i sprzedaję klientowi. Chciałbym jednak umieścić ją w portfolio. Chciałbym tez podpisać się pod stroną jako wykonawca. Czy to można jakoś zawrzeć w umowie, że ja jestem Twórcą lub, że Wykonawca przekazuje mi prawo do oznaczenia wykonawstwa dzieła? Wiem, że wiele agencji współpracuje z freelancerami i podpisują się pod stronami, że to oni stworzyli te strony a nie freelancerzy.
Dodam, że to w ogóle zawiła sprawa, gdyż stronę tą zleciła mi inna agencja reklamy, która wykonała tylko grafikę :) Ja miałem wykonać kod php, który zleciłem pewnej osobie. Wygląda to więc tak
twórca kodu -> JA (kupuje i sprzedaję) -> agencja reklamy (grafika) -> klient końcowy.

Czy w umowie z agencją, dla której wykonuję stronę, mam zawrzeć kto jest faktycznie wykonawcą strony, czy może w umowie z twórcą kodu mogę napisać, że "Wykonawca oświadcza, że zgadza się na anonimowe rozpowszechnianie utworu przez Zamawiającego."?

Co jeszcze powinienem zawrzeć w umowie?

Ostatnia edycja:
Osobiste prawa autorskie są niezbywalne, co zresztą jest logiczne - nie można przestać być autorem dzieła, które się stworzyło.
Jeżeli Twoja firma była zleceniobiorcą i wykonawcą tej strony dla klienta i posiada do niej, jako dzieła prawa majątkowe, to jak najbardziej możesz tę stronę umieścić w portfolio firmy. Nie możesz jej natomiast umieścić w swoim osobistym portfolio grafika/kodera, jeżeli faktycznie nie jesteś twórcą tych elementów dzieła.
Co więcej - np. grafik, który tworzył grafikę może umieścić tą stronę, jako swoje dzieło w części graficznej w swoim portfolio.

To ze ktoś jest anonimowy nie znaczy ze mozna się podpisać za niego. Jednym słowem, można napisać kto ma prawa do danego dzieła (majątkowe) ale jako autor musi być ten faktyczny twórca.

Powrót