L
lukaszba
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Prowadzę małą agencję reklamy. Zajmuje się głównie stronami www. Do tej pory wszystko było ok bo sam je wykonywałem. Jednak ostatnio dla mojego klienta zleciłem stworzenie stronki pewnej osobie. Jestem w trakcie sporządzania z nią umowy o dzieło i mam pewną zagwozdkę. Chciałbym tą stronę umieścić u siebie w portfolio. Jak mam jednak napisać, że wykonałem stronę dla klienta X, skoro tak naprawdę ja nie byłem jej twórcą. Ja ją jedynie kupuję od twórcy i sprzedaję klientowi. Chciałbym jednak umieścić ją w portfolio. Chciałbym tez podpisać się pod stroną jako wykonawca. Czy to można jakoś zawrzeć w umowie, że ja jestem Twórcą lub, że Wykonawca przekazuje mi prawo do oznaczenia wykonawstwa dzieła? Wiem, że wiele agencji współpracuje z freelancerami i podpisują się pod stronami, że to oni stworzyli te strony a nie freelancerzy.
Dodam, że to w ogóle zawiła sprawa, gdyż stronę tą zleciła mi inna agencja reklamy, która wykonała tylko grafikę
Ja miałem wykonać kod php, który zleciłem pewnej osobie. Wygląda to więc tak
twórca kodu -> JA (kupuje i sprzedaję) -> agencja reklamy (grafika) -> klient końcowy.
Czy w umowie z agencją, dla której wykonuję stronę, mam zawrzeć kto jest faktycznie wykonawcą strony, czy może w umowie z twórcą kodu mogę napisać, że "Wykonawca oświadcza, że zgadza się na anonimowe rozpowszechnianie utworu przez Zamawiającego."?
Co jeszcze powinienem zawrzeć w umowie?
Dodam, że to w ogóle zawiła sprawa, gdyż stronę tą zleciła mi inna agencja reklamy, która wykonała tylko grafikę
twórca kodu -> JA (kupuje i sprzedaję) -> agencja reklamy (grafika) -> klient końcowy.
Czy w umowie z agencją, dla której wykonuję stronę, mam zawrzeć kto jest faktycznie wykonawcą strony, czy może w umowie z twórcą kodu mogę napisać, że "Wykonawca oświadcza, że zgadza się na anonimowe rozpowszechnianie utworu przez Zamawiającego."?
Co jeszcze powinienem zawrzeć w umowie?
Ostatnia edycja: