podrobienie podpisów przy przemeldowaniu

• Autor wątku Autor wątku spoxing23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spoxing23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry

Prawie 4 lata temu wyjechałam wraz z dzieckiem w strony mojego męża. Los tak sprawił , że znalazłam tam pracę, gdzie do dzisiejszego dnia pracuję. Pół roku po moim wyjeździe matka wraz z ojczymem przemeldowali mnie bez mojej wiedzy i zgody na pobyt stały do matki mego ojczyma, kobiety której praktycznie nie znam. W gminie przy pomocy znajomych podrobili moje podpisy, dowiedziałam się o tym dopiero po otrzymaniu przesyłki listownej z informacją o przemeldowaniu. Nadmienić chcę iż nalezało mi się za to mieszkanie 18 tys. zł gdyż było to mieszkanie wojskowe. W związku ze znalezieniem pracy 200 km od mojego stałego zameldowania nie mam możliwości codziennego dojazdu do pracy. Dlatego też wynajmujemy z mężem mieszkanie.
Ze względu na dzieci nie chciałam się z nimi sądować do czasu kiedy przyszło mi kolejne powiadomienie o wszczęciu postępowania o wymeldowaniu mnie i dzieci z pobytu stałego.

Proszę bardzo o pomoc w jaki sposób mam załatwić tą sprawę, czy sprawa jest wygrana czy raczej nie. Dziękuje z góry

Jeśli gdzies nie mieszkasz, no to oczywiste, że nie mozesz być tam zameldowana.
Sama wiesz, czy mieszkasz (z zamiarem pobytu stałego) czy nie mieszkasz.

tak rozumiem, ale czy wszystkich pracowników nie pracujących w okolicach domu można wymeldować ?? To że pracuje nie pomoże mi nic w tej sprawie ?? ale mniejsza już z tym... czy mam zakładać sprawę z podrobieniem moich podpisów??

czy mam zakładać sprawę z podrobieniem moich podpisów??
Trzeba tylko złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, które jest ścigane z urzędu.
Przenoszę do karnego.

>czy wszystkich pracowników nie pracujących w okolicach domu można wymeldować ??

Jesli nie przebywasz w miejscu zameldowania 6 miesięcy, możesz zostać wymeldowana administracyjnie.
Nie meldując się w miejscu aktualnego pobytu popełniasz wykroczenie.
I meldunek nie ma nic wspólnego z prawem do lokalu, to jedynie administracyjne potwierdzenie aktualnego miejsca pobytu.

a jeśli przebywając pod aktualnym miejscem pobytu nie ma się pozwolenia np właściciela na tymczasowy meldunek to co wówczas?
no ok to jeśli ktoś nei przebywa w miejscu zameldowania powyżej 6 miesiecy to mogę taką osobę przemeldować bez jej zgody? gdziekolwiek?

>a jeśli przebywając pod aktualnym miejscem pobytu nie ma się pozwolenia np właściciela na tymczasowy meldunek to co wówczas?

To własciciel popełnia wykroczenie.

>no ok to jeśli ktoś nei przebywa w miejscu zameldowania powyżej 6 miesiecy to mogę taką osobę przemeldować bez jej zgody? gdziekolwiek?

Wymeldować w ogóle.

a jak udowodnic że ta osoba nei mieszka pod stałym adersem zameldowania? nei trzeba tego robić?

Zwyczajnie - odebrać oświadczenie albo przesłuchac osobę tam przebywającą, itp.

Powrót