podrobienie wpisu studenckiej książeczki zdro

• Autor wątku Autor wątku tomciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomciak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
studencka książeczka zdrowia - książeczka dzięki której można sobie na uczelni usprawiedliwić nieobecność na zajęciach, obejmuje statyctyczne numery chorób, pieczątke i podpis lekarza oraz date zwolnienia z przyczyn zdrowotnych

czy podrobienie wpisu/wpisów w ww książeczce jest karalne, jaka jest ustawowa wysokość kary i z jakiego art

z góry dziękuje z pomoc

sprawa wygląda tak: kolega zabił się skacząc z budynku miał przy sobie moją legitymacje w której miał załatwić wpis(art270 par3 jak wnioskuje) tak owa trafiła na policję. w postepowaniu przygotowawczym nałgalem prokuratorowi bo nie poinformowal mnie o mozliwosci odmowy zeznan a z prawa jestem zielony

pytania:
1) czy zmiana zeznan w postepowaniu przygotowawczym bedzie dla mnie rownoznaczna z postepowaniem z art 270 i 233 czy tylko art270

2) jaka łączna kara z art270 i 233 jest prawdopodobna jeśli jestem niekarany

3) czy prokurator ma obowiązek skierowania do sądu każdego przypadku przestępstwa nawet jak ma niską szkodliwość społeczną i wyszło przy okazji postępowania w innej sprawie

z gory dziekuje za odpowiedzi oraz wskazowki jak z tego wyjsc obronna reka i przepraszam za fatyge

[cytat="tomciak"]sprawa wygląda tak: kolega zabił się skacząc z budynku miał przy sobie moją legitymacje w której miał załatwić wpis(art270 par3 jak wnioskuje) tak owa trafiła na policję. [/cytat]
a wpis został podrobiony? czy dopiero miał być podrobiony?

[cytat="tomciak"]w postepowaniu przygotowawczym nałgalem prokuratorowi bo nie poinformowal mnie o mozliwosci odmowy zeznan a z prawa jestem zielony[/cytat]

A co nakłamałeś prokuratorowi?

skoro przy facecie znaleziono twoją legitymację to policjant czy prokurator chciał cię przesłuchać jako "zwykłego" świadka na okoliczność skąd u tamtego twoja legitymacja i czy wiesz coś na ten temat... Ponadto - nie każdego świadka poucza się o uprawnieniach wynikających z art. 183 &1 KPK

mial podrobic ale umarl wiec do czynu jeszcze nie doszło ale przygotowania były , a co do składania zeznan jest napisane ze nie mozna postawic tego zarzutu jesli swiadek nie byl swiadomy odmowy złożenia zeznan

Powrót