S
svamp1990
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 27
Witam. Zakupiłem iPhona na portalu olx, jako przesyłkę olx. W aukcji napisane było, iż jest to telefon nowy, kupiony w USA, niezarejestrowany. W dzień odbioru paczki okazało się, że na rancie telefonu jest otarcie, po włączeniu go, jakiś świecący pixel u góry ekranu. Zaznaczyłem w olx, że paczkę odeśle, zgłaszam reklamacje. Olx chciało dowodów na to, że smartfon jest inny niż oczekiwałem przy zakupie. Przy okazji okazało się, ze sprawdzając po numerze imei, na stronie Apple widnieje jako 12 pro, a nie 12 pro max (pudełko oryginalne, wielkością smartfon również jako 12peo max, a jednak po imei 12 pro). Opisałem wszystko w reklamacji. Po dwóch tygodniach olx odpisał, że nie uwzględnia jej, wysyłają pieniędze sprzedawcy, ponieważ po 1. Paczka nie była pusta, po 2. Sprzęt nie był niezgodny z opisem. W ten sam dzień, pogodziłem się z tym faktem, załączyłem go, stwierdziłem że będę używał. Po włożeniu karty SIM okazało się, że wyświetlacz jest gorszej jakości, zawiesza sie, aparat tragiczny, nie mogę założyć konta Apple, widać ewidentnie że telefon nie jest oryginalny. Co mam teraz zrobić? Czy mam jakąś szansę na zwrot kosztów za telefon, czy marne szanse skoro to sprzedawca prywatny?