podrobiony iPod Apple

• Autor wątku Autor wątku alexanderM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexanderM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Kupiłem iPoda na aukcji internetowej nr:499368739
Po wyjęciu z opakowania okazał sie zwykłą fałszywką, tandetny wyświetlacz, plastik słabej jakości.
Niezwłocznie poszedłem do salonu Appla, i pracownicy potwierdzili moją opinię.
Zadzwoniłem do sprzedawcy żeby oddał mi pieniądze, ten powiedział "ja sie nie znam, ale też pojde do salonu...."
Proszę o pomoc, co robic w tej sprawie?

Zrobić zdjęcia dokumentujące, że sprzęt nie jest oryginalny i odesłać do sprzedawcy (poleconym, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru) z pismem wyrażającym żądanie wymiany na oryginalny bądź zwrotu pieniędzy (wraz z kosztami przesyłki w obie strony).

Sprzedający zapewne nie odbierze paczki, wróci do mnie, dla mnie beda to kolejne koszta i kolejny stracony czas. Czy jest jakiś konkretna informacja, co w/g prawa można w takiej sytuacji zrobić.
Dodam, aukcja oczywiście ALLEGRO

Jak nie odbierze specjalnie, to mozna uznać, ze przesyłka do niego dotarła.

Zgadza się, ale musi mi oddać pieniądze....to jest cel i najwiekszy problem.
Jaki art. o tym mówi?czy mozna sprzedawać fałszywki?pozatym mam chyba zawsze jakiś czas na zrezygnowanie z produktu. Sprzedawca tłumaczy sie że nie zna się, na tym...
Niby sprawa prosta, ale...
iść może na policję?
urzedu ochrony konsumentów?
facet jest arogancki, i chyba sam z nim sobie nie poradzę....

Witam, mam podobną sytuację - kupiłam torbę Louis Vuitton na allegro, która również okazała się podrobiona. Zalecam zaznajomić się z Programem Ochrony Kupujących w allegro, oto link:
Program Ochrony Kupujących - Jak korzystać z programu? - Aukcje internetowe Allegro
Również próbuję dowiedzieć się jakichś konkretów, moich praw, możliwości, etc.... Może wiesz już coś więcej i mógłbyś podzielić się zebranymi informacjami?
Z góry dziękuję! Ewa

witam

Witam, wreście posiadam pewne informacje.
Allegro w żaden sposób mi nie pomogło....Twierdzili, że nie potrafią ocenić sprzętu, nawet na podstawie fot, mało tego opini specjalisty z firmy Apple.
SPrzedawca powiedział, że "nie ma czasu na drobiazgi"
Zgłosiłem sprawę na policję, zdziwiłem się bardzo- potraktowali mnie poważnie.
Dołaćzyłem zdjęcia, opnie, maile itd...oczywiście sprzęt zabrali.
SPrzedawca będzie miał dwie sprawy. Jedną za przestępstwo gospodarcze (wprowadzanie fałszywego towaru w obieg), drugą za oszustwo...

Będę informował jak się coś ruszy, może to trwać...

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Powrót