Podróbka

• Autor wątku Autor wątku krulix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krulix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pewien problem związany z podrobioną rzeczą. Mąż będąc za granicą 2 lata temu zakupił kurtkę, a nasze nie dał za nią mało. Nie chodził w niej ze względu że nie zbyt dobrze się w niej czuł, po 2 latach wystawiłam ją na allegro, byliśmy przekonani iż jest to oryginał,była super wykonana, naturalne dodatki, i numer seryjny, nigdzie w opisie nie napisałam żę jest oryginalna choć byłam pewna. ZOstała sprzedana i wysłana. Po 9 dniach otrzymałam informacje że kurtka została przymierzona wczoraj czyli po 7 dniach od odebrania jej i nie pasuje i chce ja zwrócić. Odmówiłam bo jaką mam gwarancje że kurtka nie była noszona, skąd wiem co się z nią działo. Po odmowie dowiedziałam się że kurtka jest zła bo jest nie oryginalna, że były wysłane zdjęcia do ekspertyzy której nawet nie zobaczyłam. Kupujący grozi wezwaniem na policję , czy coś mi grozi jęsli towar był nieoryginalny? Przyjełabym ten zwrot a wiadomości od kupującego są dziwne nie spójne tak jak by coś kombinował a na dodatek zgłoszenie w 9 dzień po odebraniu.

Przepis prawny:
Art.305 .
[Oznaczanie i obrót towarami z podrobionym znakiem towarowym]

1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
Prawo własności przemysłowej

Tak, przeczytałam już te artykuły, wiem że sprzedaż podróbki jets nielegalna. Tylko był to fakt nie świadomy nie kupowałam tego świadomie żeby komuś sprzedać podróbę i zarobić. Ne chciałabym robić sobie problemów, ale związku iż ta sytuacja jest dziwna, odczuwam że to jest celowe wymuszanie zwrotu, kupujący gubi się trochę w tym co pisze, obawiam się że to on chciał zrobić jakiś interes z tego lub mnie naciągnąć. Dziwi mnie to że nadal nie dostałam potwierdzenia tej ekspertyzy, dziwne jest to że kupujący stwierdził że jest zła wymiarowo i zamiast zaraz mi napisać że chce zwrócić to wysłał ja do oceny. Nie klei się to wszystko kupy i ta cisza przez 9 dni, podobno oczekiwał na ekspertyz ale mógł się odezwać poinformować. Nie chciałam nikogo oszukać, ani nic wciskać.

Powrót