Podróbki

• Autor wątku Autor wątku MaxCinal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaxCinal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie, ponieważ miałem w planach kupić model buta (niedostępny już od kilku lat u producenta, bardzo limitowane. Wolę wydać 550 złotych niż 12 000, a jako iż jestem zaznajomiony z tematem podróbek, wiem że nie odbiega ona jakością od oryginału więc o to się nie martwię) od osoby prywatnej na terenie RP. Nabył on te buty z Chin. Czy coś mi za to grozi? Z góry dzięki za odpowiedź.

chciałbym tylko dodać, że sprzedający nie posiada faktury zakupu swoich butów

Odpowiedź już odnalazłeś.

RE: Odpowiedź już odnalazłeś

LeszekS, jak to? jestem nowy więc nie wiem czy brak faktury jest jakimś problemem :// chcę tylko wiedzeć czy czekają mnie jakieś nieprzyjemności jesli kupię je od osoby prywtnej w Polsce: tak lub nie:wink:

Mogą czekać.

Z jakiego powodu konkretniej, bo wg art. 305 p.w.p. karalne jest wprowadzenie do obrotu co określane jest potem jako "przekazanie wyrobu po raz pierwszy w kraju: użytkownikowi, konsumentowi bądź sprzedawcy przez producenta, jego upoważnionego przedstawiciela lub importera."

Ostatnia edycja:
Z powodu kupna podróbki, o czym już w innym temacie dowiedziałeś się.

W przypadku jesli nie zauważyłby Pan edycji wyższej wypowiedzi, pozwolę o sobie przypomnieć tą odpowiedzią

Przeczytaj aktualną treść Art. 305. PWP :!:

Chodzi o znaczną wartość towaru? W detalu but kosztował 640 złotych, a ustalona przez rynek jest tak wysoka. Którą brać pod uwagę?

Przeczytałeś?

PS.
post #7

Powrót