Podrupy

• Autor wątku Autor wątku Zyletka5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zyletka5

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Może mi ktoś powiedzieć o podgrupie P1 proszę

Typy zakładów karnych oznacza się cyframi

1 – typu zamkniętego
2 – typu półotwartego
3 – typu otwartego
System wykonania kary oznacza się literami

p – programowanego oddziaływania
t – terapeutyczny
z – zwykły
u – skazany, który został przypisany do innego systemu niż powinien (w przypadku spełnienia szczególnych okoliczności – § 52 ust. 2)

A jak wyglądają widzenia czy są telefony i czy mogą transportować do innego ZK i jak ida listy chodzi mi o cenzurę

Art.90 kkw
W zakładzie karnym typu zamkniętego:
1) cele mieszkalne skazanych mogą być otwarte w porze dziennej przez określony czas, jeżeli względy bezpieczeństwa nie stoją temu na przeszkodzie;
2) skazani mogą być zatrudniani poza terenem zakładu karnego w pełnym systemie konwojowania;
3) zajęcia kulturalno-oświatowe i sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego;
4) ruch skazanych po terenie zakładu karnego odbywa się w sposób zorganizowany i pod dozorem;
5) skazani mogą korzystać z własnej bielizny i obuwia, a za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego - także z odzieży;
6) skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu, a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo;
7) widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego; rozmowy skazanych w trakcie widzeń podlegają kontroli administracji zakładu karnego;
8) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, chyba że ustawa stanowi inaczej;
9) rozmowy telefoniczne skazanych podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

P oznacza odbywanie kary po raz pierwszy, 1 to zakład karny typu zamkniętego. Taką klasyfikację otrzymuje każdy nowy kuracjusz, chyba, że jest młodociany lub wojskowy.

Czas odmierzany jest od posiłku do posiłku plus spacer w drelichu bo na tzw zamku nie mozna wychodzic w swoich ciuchach, I tak leci dzien za dniem do wyjścia

pistollo napisał:
Taką klasyfikację otrzymuje każdy nowy kuracjusz,

Nieprawda. Przeczytaj sobie kkw. Piszesz, że żady dostaje P-1. Źle piszesz.

Łysy100 napisał:
bo na tzw zamku nie mozna wychodzic w swoich ciuchach,

Również nieprawda. Koledzy tak tobie opowiedzieli?

Tak, przyznaję się do napisania nieprawdy. Powinno być: prawie każdy. Są przecież np. nieumyślni, którzy na ogół dostają P2.

forg napisał:
Nieprawda. Przeczytaj sobie kkw. Piszesz, że żady dostaje P-1. Źle piszesz.

Również nieprawda. Koledzy tak tobie opowiedzieli?

FROG skad Ty wiesz co mi koledzy mówią co Ty znowu sugerujesz insynuacje urzadzasz W ZK na P1 na spacer wychodzi sie tylko w tzw odzieży skarbowej tak to wygląda na tzw zamku.Osadzeni generalnie są zobowiązani do chodzenia po terenie jednostki w „kompletnym ubraniu” skarbowym lub prywatnymnie na P1, a to – jak wynika z poszczególnych zapisów – długie spodnie, koszula i bluza.

W pewnych sytuacjach osadzeni muszą występować w kompletnym ubraniu skarbowym, niezależnie od pory roku, nawet w celi:w czasie apelu zabrania się stawania do apelu w podkoszulkach na ramiączka oraz krótkich spodniach,stnieje obowiązek ubrania się w bluzę i spodnie otrzymane od zakładu) czy w czasie odbierania i spożywania posiłku

Łysy100 napisał:
FROG skad Ty wiesz co mi koledzy mówią

To skąd masz tą niepełną wiedzę? Która wygląda na praktyczną ale twardo twierdzisz, że ....

pistollo napisał:
Tak, przyznaję się do napisania nieprawdy. Powinno być: prawie każdy. Są przecież np. nieumyślni, którzy na ogół dostają P2.

nadal zachęcam do lektury kkw.

Frog wiedze mam wieksza od Ciebie praktyka mimo ze nie siedziałem jeszcze za kratami

forg napisał:
Sęk w tym że niepełną. A momentami nieprawdziwą.

FORG wskaz gdzie ta wiedza jest niepełna lub nieprawdziwa jesli tego nie robisz stajesz sie niewiarygodny przeciez na tym forum mienisz sie praktykiem!!!!To gdzie jest ta niepełna wiedza lub nieprawdziwa?????

Forg jest perfekcjonistą i cynikiem. Znajdzie choćby przecinek w złym miejscu i udowodni ci, że piszesz nieprawdę. Mnie zagiął wiele razy i musiałem mu przyznawać rację. A też się z choinki nie urwałem i coś tam wiem. Zły ton skierowałeś do tego pana. Przegrasz.:D

Powrót