Podstawa prawna kontroli DJa przez ZAiKS

• Autor wątku Autor wątku userbp2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

userbp2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Mam parę nurtujących mnie bardzo pytań:
1. Na jakiej podstawie prawnej ZAiKS może skontrolować DJ i czy DJ w ogóle ma obowiązek rozmawiać z osobą kontrolującą?
2. Czy DJ ma obowiązek oddać płyty z których gra?
3. Czy ZAiKS potrzebuję nakazu prokuratorskiego?

Załóżmy, że jestem DJ przychodzi kontroler mówi, że jest z ZAIKS. Ja na to odpowiadam, że nie wiem kim Pan jest i co to jest ZAIKS ponieważ prawo nic nie mówi o ZAIKS, który bądź co bądź jest tylko instytucją. I nie podejmuję nawet rozmowy. Co może zrobić wedle prawa wezwana ew. policja i czy mają jakiekolwiek prawo na chociażby dotknięcie moich płyt czy sprzętu?

1. Na podstawie prawa autorskiego. Organizacje zbiorowego zarządzania takie jak ZAiKS reprezentują twórców i mogą żądać okazania zezwolenia na rozpowszechnianie, odtwarzanie muzyki przez DJ-a. Obowiązku nie ma, mogą wezwać policję ;)
2. Raczej nie kontrolerowi, ale policji już tak.
3. Nie, nie ma prawa do jakichś przeszukań czy konfiskaty. Tylko policja.

Rozumiem. Zakładamy, że nie podejmuję żadnej rozmowy z kontrolerem.
Przyjeżdża policja. Czy mogą tak po prostu bez żadnego nakazu zabrać płyty DJowi?

Druga kwestia jest taka, że utwór zmieniony przez DJa jest już jego dziełem czy tak? Jak to dokładnie wygląda i w jakiej części utwór musi się różnić od oryginału? Czy to prawda, że można uciąć kilka sekund i to wystarczy?

W odtwarzaczu mam płytę z oryginalnym utworem miksuję go na żywo, czyje to jest dzieło w takim wypadku? I na jakiej zasadzie ktokolwiek udowodni, że ja zagrałem nie zmiksowany utwór tylko oryginalny?

userbp2 napisał:
Druga kwestia jest taka, że utwór zmieniony przez DJa jest już jego dziełem czy tak?

W takiej sytuacji może powstać może problem bezprawnej ingerencji w cudzy utwór podlegający ochronie, co też może rodzić odpowiedzialność.

ZAiKS to nie jedyny twój problem :P
Jak dobrze pamiętam jest ich chyba 5 lub 6.

dominus31 napisał:
ZAiKS to nie jedyny twój problem :P
Jak dobrze pamiętam jest ich chyba 5 lub 6.

Mówisz o moich kilku pytaniach zmierzających do jednego tematu czy o innych instytucjach pokrewnych do ZAiKS?

userbp2 napisał:
Przyjeżdża policja. Czy mogą tak po prostu bez żadnego nakazu zabrać płyty DJowi?

o ile uzna że istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa to nie tylko ma prawo ,ale wręcz obowiązek zatrzymać te płyty... i nie trzeba tu nakazu -wystarczy legitymacja policjanta

Powrót