Podstawa prawna

• Autor wątku Autor wątku pawelmarakesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelmarakesz

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Przeciwko dłużnikowi toczy się postępowanie prokuratorskie w związku z wyzbywanie się majątku, ostatnio wpłyną wniosek dodatkowo o zabezpieczenie majątku przed jego zbywaniem, prokurator pyta o podstawę prawną takiego zabezpieczenia? (w praktyce prawdopodobnie nie chce jej się tym zajmować bo dłużnik mieszka na wiosce oddalonej o 80 km od miasta)

Te zabezpieczenie to pomysł adwokata, niestety obecnie jest na urlopie, nie istnieje podstawa prawna tego rodzaju zabezpieczenia?

masz wyrok w trybie nakazowym by komornik mógł zająć na zabezpieczenie?

A obowiązek naprawienia szkody wierzycielom?

Jest już po bezskutecznej egzekucji 3 komorników

a obowiązek naprawienia szkody to wynika z wyroku karnego czy jak? pojasnij wszystko, a nie szarpiesz okruszkami

a obowiązek naprawienia szkody to wynika z wyroku karnego czy jak? pojasnij wszystko, a nie szarpiesz okruszkami
pawelmarakesz napisał:
Jest już po bezskutecznej egzekucji 3 komorników
i myślisz że jak komornicy nie znaleźli majątku to prokurator zabezpieczy? weź się obudź

Nie ma wyroku karnego, trafiło to do prokuratora, który to odrzucił, a następnie w wyniku skargi do sędziego, który nakazał to ponownie rozpatrzyć, ponieważ zauważyliśmy, że dłużnik stara się wyprzedawać przepisany na inną osobę majątek w formie ogłoszeń internetowych złożyliśmy wniosek o zabezpieczenie prokuratorskie tego majątku. W przypadku popełnienia przestępstwa, za które można orzec grzywnę, przepadek, nawiązkę lub świadczenie pieniężne albo nałożyć obowiązek naprawienia szkody lub zadośćuczynienia, może z urzędu nastąpić zabezpieczenie wykonania orzeczenia na mieniu oskarżonego. Pytanie czy odnosi się to do tego przypadku.

Znaleźli majątek, ale jest on przepisany

sam widzisz. ma majątek? nie ma. to co mu zabezpiecza??? co najwyżej możesz probować skargi pauliańskiej

Zabezpieczą przepisany majątek, osoba, która otrzymała majątek też umyślnie brala w tym udział, trzydziestoletnia dziewczyna po studiach pedagogicznych otrzymała maszyny produkcyjne, jak na razie sprawa jest u prokuratora i to od niego zalezy czy postawi też zarzut tej kobiecie. Ona również działała na szkodę wierzycieli więc idą c za tym powinna naprawić szkody, więc zabezpieczenie jej majątku jest jak najbardziej zasadne.

pawelmarakesz napisał:
Ona również działała na szkodę wierzycieli więc idą c za tym powinna naprawić szkody, więc zabezpieczenie jej majątku jest jak najbardziej zasadne.
powodzenia

Niby dlaczego, umyślnie przyczyniła się do przestępstwa

umyślnie? a miaął wiedzę, działała wspólnie i w porozumieniu?

Tak, założyli razem spółkę komandytową wnosząc ten majątek aportem.

i dlatego że założyli spółkę to miała wiedzieć że ma długi?
już ci napisałem - napisz WSZYSTKO o sprawie, bo takie pisanie na szarpane pytania i odpowiedzi już staje się nudne i męczące

Spółka cywilna miała dług, po rozprawie dług został zasądzony na wspólników, ojca i syna. Syn przepisał majątek spółki na konkubinę, następnie otworzyli spółkę komandytową gdzie ona wniosła maszyny aportem. On ma 5% zysków ze spółki, ona 95% pomimo to, że ponosi pełną odpowiedzialność za długi nowo powstałej spółki.
Jerry23, jakby przyszła do ciebie teraz żona i powiedziała, że chce przepiać na Ciebie maszyny produkcyjne to w pierwszej kolejności zapytał byś się po co mi one i daczego chcesz mnie na mnie przepisać?

nie mam żony :D poza tym zawsze można biznes robić prawda?

Powrót