Podstawa składek na ubezp. emerytalne i rentowe

• Autor wątku Autor wątku kazika70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazika70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i z góry przepraszam, jeśli powielam temat, ale nie znalazłem wątku, który dałby odpowiedź na moje wątpliwości.
Mam pytanie dotyczące wysokości podstawy wymiaru składek na ubezp. emeryt. i rentowe.
W styczniu 2010 dostałem wypowiedzenie z winy pracodawcy ze skróconym okresem wypowiedzenia do miesiąca (czyli stosunek pracy trwał do końca lutego). W lutym pracodawca wypłacił mi odszkodowanie za skrócony okres wypowiedzenia oraz odprawę. W marcu otrzymałem zasiłek chorobowy z ZUS za luty, a w kwietniu premię od byłego pracodawcy za styczeń. W czerwcu został mi przyznany zasiłek dla bezrobotnych. W lipcu dostałem zatrudnienie w nowej firmie.
Nowy pracodawca pyta mnie o wysokość podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, odprowadzonych do ZUS w 2010 roku.
I tu moje pytanie: co biorę do podstawy? czy chodzi tylko o wynagrodzenie za styczeń i premię, wypłacone przez byłego pracodawcę, od których pracodawca odprowadził składki czy również należy uwzględnić zasiłek chorobowy z ZUS i zasiłek dla bezrobotnych? (wiem, że ZUS nie odprowadził sobie składek, aczkolwiek potracił je przy wyliczaniu zasiłku chorobowego, stąd moje wątpliwości).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nic nie trzeba samemu liczyć, wszystko jest w comiesięcznych raportach ZUS RMUA, należy tylko zsumować.
Były pracodawca powinien wydać raporty na prośbę byłego pracownika.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót