podstawa zasiłku a premia uznaniowa

• Autor wątku Autor wątku zoska7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoska7777

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Proszę o podpowiedź co mam zrobić - biorąc pod uwagę orzeczenie trybunału i ustosunkowanie się ZUS. W firmie wypłaca się pracownikom podstawę plus premię uznaniową za wykonywaną pracę.
W 2007 roku oraz - jedna z pracownic była 3 m-c na zasiłku chorobowym z ubezp wypadkowego - nie otrzymywała wówczas wynagrodzenia od firmy ani premii,
w listopadzie inny pracownik był 10 na chorobowym - miał naliczone wynagrodzenie chorobowe - z samych podstaw - bez uwzględniania premii. W tym samym miesiącu otrzymał dużo niższą premię uznaniową niż zazwyczaj (no bo mniej pracował)
Podobnie było z pracownicą będącą 5 dni na opiece nad dzieckiem. Jedyny wyjątek w tym roku pracownica będąca w lutym 10 dni na opiece nad dzieckiem - w tym samym miesiącu otrzymała premię uznaniową za czas przepracowany wyższą niż zazwyczaj (więcej pracy - tworzenie bilansówki)
Nie posiadamy regulaminu wynagradzania, w umowach nie ma żadnych zapisów odnośnie wypłacanych premii uznaniowych. Do tej pory ze względu na obowiązujące interpretacje - nie były one uwzględniane w podstawach chorobowego - ani nie były wymieniane w dokumentach Z-3 celem wypłaty zasiłków przez ZUS( zatrudniamy mniej niz 20 pracowników).
Zgodnie z powyższym:
1. Czy mamy na nowo wystawić Z-3 dla pracownic pobierających w zeszłym roku i w tym zasilek chorobowy i opiekunczy i skierować ich do ZUS celem wyliczenia na nowo i dopłaty im zasiłku?
2. Czy mam ja na nowo przeliczyć podstawę za wynagrodzenie chorobowe dla pracownika z listopada - jeśli tak - to ująć je jako wyrównanie w wypłacie za sierpień i w sierpniu wypłacić i ująć w sierpniowych raportach? - czy może korygować raporty listopadowe?
Czy obecne chorobowe pracownika z miesiąca sierpnia - przeliczać już z uwzględnianiem tych premii uznaniowych?

Ile powinno mi sie wyplacic zasilku opiekunczego za ores 14 dni jesli pracuje na czas okreslony a na umowie brutto mam 1126 zl . tzn teraz chyba wiecej bo od tego roku poszla srednia krajowa ale sama nie wiem jak to sie ma czy mam wieksza czy nie, w kazdym razie od tej stawki ile wyniesie dziekuje

Powrót