"Podstawiony" świadek w sprawie rozwodowej.

• Autor wątku Autor wątku econeox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

econeox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Żona za wszelką cenę chciała się rozwieśc, bo zależało jej na czasie(poznała innego faceta).Zaangażowała bardzo dobrego adwokata. Na świadka powołała swojego znajomego, który "zeznawał" wg żony scenariusza. Świadek nie przedstawił żadnych dowodów na to mówi, a sąd je przyjął jako wiarygodne. Jego zeznania przyczyniły się do tego, że sprawę przegrałem. Czy w związku z tym mogę wystąpic do sądu z powództwem cywilnym przeciwko niemu zarzucając mu kłamstwo, oszczerstwo i zmowę, która doprowdziła do niekorzystnego dla mnie wyroku i żadac zadoścuczynienia? Będę wdzięczny za odpowiedź.

econeox napisał:
mogę wystąpic do sądu z powództwem cywilnym przeciwko niemu zarzucając mu kłamstwo, oszczerstwo i zmowę, która doprowdziła do niekorzystnego dla mnie wyroku i żadac zadoścuczynienia?
Możesz pozywać o wszystko i wszystkich. Licz się z opcją przegranej i kosztami.

econeox napisał:
Jego zeznania przyczyniły się do tego, że sprawę przegrałem.

To, niestety, nie USA, tylko Polska, więc świadkowie w sprawach cywilnych plotą, co chcą i nie ponoszą za to żadnej kary składając fałszywe zeznania.

Jedyna rada na nich to doświadczony adwokat, który doprowadzi, że taki świadek polegnie w ogniu pytań. Ale to na samej sprawie o rozwód.
No i rozpatrujący apelację skład sędziowski- tzn. dociekliwy, a nie przyklepujący wyrok młodszych kolegów.

Teraz nie masz już żadnej możliwości.
Problem z sędziami (uogólniam, bo to zjawisko masowe) jest taki, że nie odróżniają tego, co świadkowie widzieli na własne oczy od tego, na co im "skarżyła się" strona, i nie grzeszą pomyślunkiem, żeby dostrzec nie tylko nieścisłości, ale oczywiste sprzeczności (podstawiony świadek zawsze się wyłoży pod ogniem pytań).

Ostatnia edycja:
Powrót