Podszycie się pod firmę

• Autor wątku Autor wątku lukasz_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Dzisiejszego dnia ogarnęło mnie zdziwienie. Listonosz przynosi wezwanie do zapłaty na kwotę ponad 500 zł zakup dotyczył domen i serwera w serwisie domeny.pl

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zajmującą się projektowaniem stron www. Często kupuje domeny i serwery ale tylko u jednego dostawcy i nie jest to firma domeny.pl

Zgodnie z sugestiami obsługi klienta firmy domeny pl. Napisałem emaila na book z prośbą o udostępnienie mi tymczasowego jednorazowego loginu i hasła.

Po zalogowaniu okazało się że zostały podane moje dane i dane mojej firmy z NIPEM i REGONEM.

NAWA FIRMY NIEDOKOŃCA WŁAŚCIWA
moja nazwa to: Agencja Reklamy Studio Szahal Łukasz Pakuła >> podana była studio szahal
( osobiście podając dane do fv podaje pełna nazwe by nie mieć problemów z fakturami vat ).

W panelu widnieją zakupione domeny o nazwach zupełnie nie związanych z wykorzystanymi prze zemnie.

W jaki sposób powinienem wyjaśnić ta sprawę
Zgłosić ten fakt do prokuratury?

Dodam jeszcze że w panelu istnieje email podany przez osobę rejestrującą > niestety nie kojarzący mi się z nikim > email darmowy z jakiegoś serwisu.

pozdrawiam Łukasz

no mozna spróbować na Policji z art. 13 &1 KK w zw. z art. 286 &1 KK ale za wynik nie ręczę ( w tym znaczeniu ,że wszczęte zostanie postępowanie) zakładając ,że N/N sprawca w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w kwocie jaką trzeba zapłacić za rejestrację domeny na określony okres czasu wykorzystując częściowe dane pana firmy na w/w dane zarejestrował domene, korzystał z niej usiłujac swoim dzialaniem doprowadzić właściciela domeny.pl lub pana (w zależności czy pan by zapłaci czy nie)do niekorzystnego rozporządzenia mieniem .

O ile Policja przyjmie zgłoszenie i wszcznie postępowanie to oczywiście prawdopodobnie uda się ustalić sprawcę

sam ustaliłem sprawce

człowiek okazał sie moim znajomym, podał w formularzu numer telefonu, oczywiście na kartę

skojarzyłem te cyferki i znalazłem taki sam nr telefonu w jego CV w necie
właśnie jadę na policje
pozdrawiam

Na dzień dzisiejszy:

Policja w ###### poleciła rozmawiać z ####### lub czekać aż mnie zaskarżą = zero notatki, śladu mojego zgłoszenia

Komenda Powiatowa Policji w Pile przyjęła zgłoszenia i niby mają działać.

O przebiegu będę informował na bieżąco.

[cytat="lukasz_p":1avvh8yi]Na dzień dzisiejszy: Komenda Powiatowa Policji w Pile przyjęła zgłoszenia i niby mają działać.[/cytat:1avvh8yi] w końcu mają w Pile Szkołe Policji o specjalności kryminalnej i dochodzeniowej to wiedzą ,a przynajmniej powinni co i jak..:) tym bardziej ,ze sprawcę mają podanego na tacy..:)

Hmm tak kryminalni w Pile.

Dzisiejszego dnia zadzwonił do mnie policjant „prowadzący sprawę”.
Musiałem na nowo tłumaczyć połowę tego co było zapisane w moich zeznaniach.

Pan policjant ( sprawę powinien dostać ktoś kto potrafi chociaż w google szukać )…
Zapytał: a co to jest właściwie ta domena?, czy to jakaś potoczna nazwa?
Po moim wyjaśnieniu stwierdził: a czyli to usługa i nigdzie nie została wysłana pod żaden adres – domniemam że ogarnął że domeny w paczce się nie wysyła.

Pan policjant poprosił mnie o spotkanie w celu wyjaśnienia co to jest domena, hosting i kilku kwestii z zeznań.

Odparł że nie ma ( chyba mam nadz ze nie przekręcę ) podstawy prawnej występować do domeny.pl o przesłanie danych, a zresztą trwało by to co najmniej 2 tygodnie.

Po mojej nerwowej wypowiedzi na temat poziomu osoby która prowadzi moją sprawę – uspokoił mnie twierdząc że ja nie jestem poszkodowanym w sprawie a jedynie osobą informującą o przestępstwie.

Czy ja mogę dążyć o uzyskanie rekompensaty?
1. renoma mojej firmy i dobra nazwa jest szargana
2. tracę wiele cennego czasu
3. tracę $ na połączenia z policją i firmą d###.pl w celach wyjaśnien

… ?

Czy ta sprawa dla mnie tak oczywista zostanie rozwiązana?
Co radzicie co zrobić z tym tematem?

Jeśli będę zwlekać domeny.pl podadzą moją firmę do KRAJOWEGO REJESTRU DŁUŻNIKÓW
A z tamtą chyba niełatwo się wyrwać.

Pozdrawiam, Policja – ręce mi opadają !

przykro mi tłumaczyć swojego kolegę po fachu...:(- nie wszyscy są specjalistami od internetu :(

jedynie co mogę doradzić - skontaktuj się z kimś kto zajmuje się przestepczością gospodarczą lub internetową w tamtej komendzie ,wytłumacz mu problem , podaj kto prowadzi twoją sprawę i poproś go aby wytłumaczył swojemu koledzy co jest co... (chociaż prowadzący postępowanie sam to powinien zrobić... -no ,ale jeśli chcesz przyspieszyć postępowanie....)

uff niestety nie wiem kto się w Pile tym zajmuje a danych pacjenta nie znam, przedstawił się - nie zapisałem

W jakim terminie domeny.pl mogą podać mnie do KRAJOWEGO REJESTRU DŁUŻNIKÓW?

Bo skoro policja nie ma podstaw by do nich pisać na pewno to zrobią :-/

Co z tą POLSKĄ ! Policją ?

Powrót