Podszywanie się na NK

• Autor wątku Autor wątku freq69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

freq69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jest to mój pierwszy post, w zasadzie zarejestrowałem się po to aby dowiedzieć się co nieco na temat sprawy która mnie ostatnio spotkała. Mianowicie parę dni temu, ktoś założył sobie konto na naszej klasie z moimi danymi oraz zdjęciem. Oczywiście sprawa została zgłoszona do administratora, jednak konto nie zostało usunięte lecz tylko zablokowane, ponieważ 'nie byli wstanie jednoznacznie zweryfikować moich danych'. Jedyną rzeczą jaką chciałbym teraz wiedzieć to IP komputera oraz adres e-mail z jakiego zostało zarejestrowane owe konto. Odpowiedz na prośbę otrzymania owych informacji wyglądała następująco:

"Witam,
dziękujemy za ponowny kontakt. Niestety, dane pozwalające na zidentyfikowanie Użytkownika, o które Pan wnioskuje nie mogą zostać Panu udostępnione, gdyż nie jest Pan do tego uprawniony. Oczywiście materiały te mogą zostać przez nas ujawnione, ale tylko do konkretnej sprawy i na podstawie obowiązujących przepisów. Jeśli w związku z zaistniałą sytuacją zdecyduje się Pan na podjecie kroków prawnych, np. poprzez zgłoszenie się w tej sprawie do Prokuratury lub Policji, to składając zawiadomienie proszę wskazać Dział Bezpieczeństwa Firmy Nasza Klasa Sp. z o.o., który będzie mógł dostarczyć procesowy materiał dowodowy do sprawy."

Moje pytanie brzmi, dlaczego nie jestem uprawniony do poznania tożsamości, w tym przypadku internetowej, osoby która się pode mnie podszywa?

Ostatnia edycja:
nie chce cie wprowadzac w blad bo przyznam szczerze, ze nie wiem czemu nie jestes do tego uprawniony,ale moja rada jest taka - osoba ktora zalozyla to konto wcale nie musi o tym wiedziec. mozesz napisac jej jakas dluzsza wiadomosc o zgłoszeniu sprawy do prokuratury. itp. moim zdaniem konto szybko zniknie

Teraz akurat nie mam możliwości napisania wiadomości do tej osoby, ponieważ konto zostało zablokowane, a nk wysłało taką wiadomość na e-mail, który został użyty do założenia konta:

"Informujemy, że od jednej z osób otrzymaliśmy skargę, z której wynika, że podczas rejestracji w serwisie na profilu:
nasza-klasa.pl/profile/33853xxx
podał Pan nieprawdziwe dane. W związku z powyższym wzywamy Pana do niezwłocznego kontaktu z nami poprzez odpowiedź na poniższy e-mail. Jednocześnie informujemy, że w przypadku braku reakcji z Pana strony w ciągu 30 dni, uznamy, że założony przez Pana profil zawiera fałszywe dane. Efektem tego będzie zablokowanie konta, a także podjecie innych działań
prawnych zmierzających do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji."

Jednocześnie informujemy, że wskazany profil został zablokowany do wyjaśnienia sprawy.
W związku z powyższym ostateczna decyzja dotycząca Pana żądania zostanie podjęta w terminie 30 dni. Dziękujemy za zgłoszenie."

Powrót