Podszywanie się pod... brata

• Autor wątku Autor wątku Sannjas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sannjas

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam!

Dnia 7.7.2007 mój brat dostał mandat razem z kolegami za to, że zakłócał ład i porządek społ.

We wtorek przyszedł do mnie pan komornik ze skarbówki, żebym zapłacił ten mandat. Okazało się, że mój brat podał moje dane przy wypisywaniu mandatu. Mamy na to dowody - jego podpis na mandacie jest taki sam jak na jego dokumentach do zus czy do pracy. Poza tym przyznał się sam - niestety dopiero dzisiaj. Proszę mi powiedzieć jakie sankcje wobec niego mogą być uczynione? Już złożyłem doniesienie na policji, że ktoś się pode mnie podszył i podał moje dane przy tym mandacie.

Podszył się pode mnie, podał funkcjonariuszowi nieprawdziwe dane oraz podpisał się moimi danymi.

Co mu za to grozi?

Na tą chwilę procedura w skarbówce jest wstrzymana ale nie ma wątpliwości, że będzie musiał zapłacić mandat. A co w kwestiach karnych?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Maciej

Art. 235 kk.
Jesli podpisał się twoim imieniem i nazwiskiem (a nie samym nazwiskiem) - to równiez w zw. z art. 270 par. 1 kk.

MMPM -

1.podpisał się moim imieniem i nazwiskiem na mandacie
2. podał moje dane w momencie kiedy policjant chciał go wylegitymować, które ów policjant zamieścił na mandacie
3. okłamał policjanta

Co za to grozi w sumie?

Chciałbym aby było coś w zawiasach. Czy osoba pokrzywdzona ma na to jakiś wpływ? Czy to jest ścigane z urzędu czy może na wniosek?

art. 270 &1 KK w zb. z art. 235 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK - ściganie jest z urzędu...

a co mu grozi będziesz wiedzieć jak przeczytasz treść w/w artykułów...

Plus dodatkowo wykroczenie z art. 65 par. 1 k.w.

Art. 65. § 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.

Grzywna może wynieść do 5.000zł, ale najprawdopodobniej skończy się na kilkuste zlotych.

magnatex napisał:
Plus dodatkowo wykroczenie z art. 65 par. 1 k.w.

Z tego co pamiętam to jest takie orzeczenie Sądu Najwyższego, że podpisanie protokołu innym nazwiskiem niż swoje to wyłącznie wykroczenie z art. 65 k.w.

kadi napisał:
Z tego co pamiętam to jest takie orzeczenie Sądu Najwyższego, że podpisanie protokołu innym nazwiskiem niż swoje to wyłącznie wykroczenie z art. 65 k.w.

Orzecznictwo SN w zakresie kwalifikowania zachowań związanych z podrabianiem cudzych podpisów na protokołach, było wysoce rozbieżne. Ostatecznie jednak SN przyjął uchwałę w której przesądził:
"Podrobieniem dokumentu w rozumieniu art. 270 § 1 k.k. jest także potwierdzenie przez uczestnika czynności procesowej fałszywym podpisem nieprawdziwych danych w protokole utrwalającym tę czynność procesową"
Powyższy cytat pochodzi z Uchwały SN z dnia 17 marca 2005r. I KZP 2/05, OSNKW 2005, nr 3, poz. 25.

Byłem na policji, złożyłem odpowiednie wyjaśnienia. Podciągnięto to pod wykroczenie. Dostałem pismo o odstąpieniu od ukarania ze względu na to, że wykroczenie - to co na mandacie i oszukanie policjanta - się przedawniło.

Sprawą zajął się prokurator i brat dostał 7 mcy pozbawienia w zawieszeniu na 3 lata.

Niech to będzie przestroga dla wszystkich.

Pozdrawiam
Maciej

Chciałbym zapytać jakie są konsekwencje, gdy osoba ukarana mandatem poda nie swoje dane i odmówi przyjęcia mandatu w związku z czym nic nie będzie podpisywać. Taka sytuacja zdarzyła się koledze, ponieważ dostał wezwanie do sądu grodzkiego w sprawie jakiegoś wykroczenia, którego na 100% nie popełnił i niby nie chciał przyjąć mandatu (tak mu powiedzieli na komisariacie).

bratu zawiasy sprawił no co za rodzina lol jaka chamówa, nie dalo sie z nim dogadać ze zapłaci ten mandat?

bratu zawiasy sprawił no co za rodzina , nie dalo sie z nim dogadać ze zapłaci ten mandat?

Każdy dzień bez ludzkiej krzywdy to jest dzień stracony....... :!:

Powrót