Podważanie opinii sądowej dot. wyceny nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Alfacefei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alfacefei

Alfacefei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Jestem w trakcie sprawy o dział spadku po krewnym. Jego przedmiotem jest mieszkanie w bloku spółdzielczym.

Otrzymałem właśnie opinię biegłego z zakresu szacowania nieruchomości i nie jestem zadowolony z jej treści - czy raczej zaniżonej kwoty wyceny.

Dokument nazywa się "opinią sądową" - nie posiada nazwy "operat szacunkowy". Liczy zaledwie 12 stron z czego większość to ogólniki typu co to za dokument, na czyje zlecenie, gdzie leży nieruchomość etc.

Wycena sprowadza się do tego, iż biegły pobrał ze wspólnoty mieszkaniowej, do której należy mieszkanie, listę kilkunastu transakcji kupna/sprzedaży w latach 2021 i 2022. Wyliczył średnią cenę za metr w każdej z nich, odrzucił 2 skrajne z najwyższą/najniższą ceną a następnie z pozostałych wyliczył średnią.

Tak uzyskaną kwotę przemnożono jeszcze przez kilka dość arbitralnych wskaźników ("stan bloku: zadowalający", "stan mieszkania: średni") i wyszła z tego cena za metr dl naszego mieszkania.

Rzecz w tym, że biegły w żaden sposób nie zwaloryzował wartości historycznych transakcji w oparciu o wskaźnik inflacji czy jakiekolwiek inne dane. Inflacja w 2021 wyniosła niemal 9% a w 2022 przekroczyła 16%. Nie jest to w żaden sposób uwzględnione w opinii. Niemal 3/4 transakcji wziętych pod uwagę do wyliczenia ceny to jeszcze 2021 rok. Jest też kilka z 2022 roku - te zawierają już dużo wyższe ceny.

Chciałem zapytać, w jaki sposób można podważyć taką opinię?

1. W oparciu o jakie akty prawne szacuje się ceny nieruchomości? Na pewno Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami (Art 156.) Są jeszcze do tego jakiś rozporządzenia, zalecenia etc?

2. W oparciu o jakie wskaźniki można waloryzować historyczne transakcje? Miesięczne wskaźniki cen toarów i usług GUS? Może są jakieś inne praktyki?

3. Czy nazwanie dokumentu "opinia sądową" zamiast "operatem szacunkowym" implikuje jakieś konsekwencje np. co do terminu ważności?

4. Znacie jakieś dobre sposoby na skuteczne podważenie opinii biegłego w sądzie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Powrót