Podważenie testamentu

• Autor wątku Autor wątku monikawozniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikawozniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Zostałam wydziedziczona wraz z moimi dziećmi przez swoją zmarłą mamę (tato nie żyje już od ponad 10 lat), testamentem potwierdzonym notarialnie. Powodem wydziedziczenia było to, że nie utrzymujemy z nią kontaktu od 20 lat. Testament był podpisany z datą lutową 2011.
Pod koniec 2021r. moja mama zmarła.
Testamentem przekazała cały spadek mojej siostrze.
Nie prawdą jest, że nie utrzymywałam z mamą kontaktu. Widywałyśmy się bardzo często, była na weselach swoich wnucząt (moich dzieci) , chrzcinach swoich prawnucząt, na urodzinach, świętach. My również często byliśmy u mojej mamy, córka moja (a jej wnuczka) nawet mieszkała u niej ucząc się do egzaminów. Oboje moje dzieci często odwiedzały babcie, robiły jej zakupy, sprzątały.
Córka, której przepisała cały spadek mieszka od 30 lat za granicą i widywała się z matką raz, dwa razy w roku.
Czy takie argumenty wystarczą na podważenie testamentu?
Dodam, że mama ostatnie lata (15 lat od podpisania testamentu) mieszkała u córki mojej siostry, ale czy to ma wpływ na cokolwiek? Zwłaszcza, że kontakt zawsze był utrzymany a testament został sporządzony 20 lat temu.

monikawozniak napisał:
Testament był podpisany z datą lutową 2011.
Czy raczej 2001 ?
monikawozniak napisał:
Czy takie argumenty wystarczą na podważenie testamentu?
Wystarczą co najwyżej do podważenia zasadności wydziedziczenia ale nie całego testamentu.
To znaczy że Twoja siostra odziedziczy cały spadek na podstawie testamentu nawet gdyby udało się podważyć wydziedziczenie pozostałych spadkobierców w testamencie. Podważenie wydziedziczenia następuje w procesie o zachowek a nie postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku.

monikawozniak napisał:
Nie prawdą jest, że nie utrzymywałam z mamą kontaktu. Widywałyśmy się bardzo często,
Dla oceny zasadności wydziedziczenia bierze się pod uwagę zdarzenia które miały miejsce do daty sporządzenia testamentu. Zdarzenia które nastąpiły po dacie sporządzenia testamentu nie mają znaczenia.

Powrót