Podważenie wniosku o zasiedzenie nieruchmomości

• Autor wątku Autor wątku marek2312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek2312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Złożyłem wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu. Na rozprawie dowiedziałem się, że brat z żona złożył wniosek o zasiedzenie. Ojciec zmarł w ubiegłym roku i był właścicielem nieruchomości. Mieszkał w tej nieruchomości wraz z matką, opłacał podatki, decydował o nieruchomoości. Czy taki wniosek można podważyć? Złożyłem wniosek do sądu aby wystąpić w charakterze uczestnika postępowania.

marek2312 napisał:
Czy taki wniosek można podważyć?
To wnioskodawca będzie musiał wykazać, że doszło do nabycia przez zasiedzenie. Z pytania wynika, że wniosek o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie dotyczy nieruchomości, której właścicielem był pana ojciec. Do rozstrzygnięcia sprawa jest daleka, szczególnie, że nim postępowanie o zasiedzenie będzie kontynuowane trzeba ustalić spadkobierców pana ojca, by mogli wziąć udział (jako uczestnicy) w sprawie o zasiedzenie. Uczestnikowi sprawy o zasiedzenie przysługuje prawo otrzymania odpisu wniosku o zasiedzenie (i dalszych pism procesowych), prawo do złożenia odpowiedzi na wniosek o zasiedzenie (gdzie może wnosić o oddalenie wniosku, podawać własne twierdzenia i dowody na ich poparcie) a także prawo uczestnictwa w rozprawach, składania wniosków dowodowych, uczestniczenia (np. poprzez zadawanie pytań świadkom) w przeprowadzaniu dowodów zgłoszonych przez innych uczestników (w tym wnioskodawcę).

Jeżeli Ojciec(właściciel) mieszkał w tym domu do śmierci, opłacał podatki i jak mówisz zarządzał nieruchomością (rok temu), to nie widzę absolutnych szans na to, aby brat skutecznie zasiedział nieruchomość. Ile lat ma brat? Kiedy ty się wyprowadziłeś? Musiałby udowodnić 30 lat samoistnego władania nieruchomością. Obawiam się, że upadł na głowe i coś mu się przestawiło.

Mieszkałem tam ponad 30 lat a brat dłużej. Wspólnie opłacalismy rachunki, brat nie był nigdy posiadaczem samoistnym.

Nie chodzi o to, jak długo mieszkał, tylko jak długo władał nieruchomością (zachowywał się jak właściciel).

właścicel decydował o wszystkim aż do śmierci. Czyli zeszłego roku.

Spadkobiercy zostali pominięci w złożnym wniosku.

Powrót