Podwójna ciągła, ile metrów przed ...

• Autor wątku Autor wątku woj.aw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woj.aw

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Ile metrów przed podwójną ciągłą linią nie wolno przekraczać osi jezdni? Czy istnieje cokolwiek w przepisach na ten temat?

Zostałem ukarany mandatem za ukończenie manewru wyprzedzania na podwójnej ciągłej linii. Rozpoczynałem na przerywanej od mojej strony i ciągłej dla przeciwnego pasa ruchu.
Pan policjant stwierdził, że jest wspaniałomyślny, bo mógł mnie również ukarać za wyprzedzanie na zakazie jednak znak mógł mi zasłonić wyprzedzany samochód ciężarowy.
Gdy usiłowałem wyjaśnić, że manewr wyprzedzania rozpoczynałem długo przed zakazem i ciągłą linią, usłyszałem, że wyprzedzałem na linii warunkowej (nie znalazłem takiego określenia w opisie drogowych znaków poziomych).
Nie odmówiłem przyjęcia mandatu, bo 200 zł i 4 punkty to taniej niż dojazd 200 km na rozprawę gdzie argumentem byłoby moje słowo przeciwko słowu policjanta.

Nie ma ile metrów przed. Nie wolno najeżdżać na linię ciągłą, mandat prawidłowy.

A jak ukończyć manewr rozpoczęty w sposób zgodny z kodeksem? Jechać lewym pasem aż do końca ciągłej?
Kodeks nakazuje powrót na właściwy pas ruchu po zakończeniu manewru wyprzedzania. Oznacza to że mogę przekroczyć oś jezdni na 1 centymetr przed rozpoczęciem się ciągłej linii. Żaden punkt Kodeksu drogowego nie nakazuje zakończenia manewru przed rozpoczęciem się linii ciągłej.

Żaden punkt Kodeksu drogowego nie nakazuje zakończenia manewru przed rozpoczęciem się linii ciągłej.

Podobnie jak żaden nie zakazuje jazdy z zamkniętymi oczami, czy trzymania głowy pod kierownicą...

Trzeba czytać przepisy ze zrozumieniem - skoro nie wolno przekraczać linii ciągłej, to przed rozpoczęciem wyprzedzania należy się upewnić czy uda się ten manewr zakończyć bez najechania na taką linię.

Szanowni koledzy, czy czytaliście komentarze do Kodeksu Drogowego publikowane również w internecie przez biegłych w temacie?
Widzę, że ważniejsze dla Was są potoczne opinie niż prawo pisane.
Nie wolno przekraczać osi jezdni oznaczonej linią ciągłą, jeżeli linia ta znajduje się po mojej lewej stronie natomiast, gdy znajdzie się ona z jakichkolwiek powodów (rozpoczęty prawidłowo manewr, śnieg czy inne okoliczności) po mojej prawej stronie to przepisy nakazują powrót na właściwy pas ruch nawet gdyby muszę przekroczyć podwójną ciągłą linię.
Cytat z Kodeksu Drogowego opisujący znak P-3 Linia jednostronnie przekraczalna "Linia jednostronnie przekraczalna oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem."
Przed umieszczeniem "byle czego" na forum radzę poczytać ze "zrozumieniem".

Ostatnia edycja:
Szanowni koledzy, czy czytaliście komentarze do Kodeksu Drogowego publikowane również w internecie przez biegłych w temacie?
Nie, może przytoczysz... Sam jestem ciekaw, jacy to biegli w temacie publikują w Internecie za darmo komentarze...

Cytat z Kodeksu Drogowego opisujący znak P-3 Linia jednostronnie przekraczalna "Linia jednostronnie przekraczalna oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem."
Przed umieszczeniem "byle czego" na forum radzę poczytać ze "zrozumieniem".
To teraz przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś i odpowiedz sobie na pytanie jak to się ma do podwójnej linii ciągłej, na której zakończyłeś swój manewr...

Gratuluję zrozumienia czytanego tekstu.
Zaznaczyłem na czerwono to czego nadal nie Możesz zrozumieć w poprzedniej odpowiedzi.

Gratuluję zrozumienia czytanego tekstu.
Zaznaczyłem na czerwono to czego nadal nie Możesz zrozumieć w poprzedniej odpowiedzi.

Możesz pogratulować go sobie, teraz ja zaznaczę Ci, to czego Ty nie rozumiesz ze swojej własnej wypowiedzi:

Może wyjaśnisz mi, w którym miejscu przy podwójnej linii ciągłej znajduje się linia przerywana?

Podpowiem - skoro już cytujesz rozporządzenie w odniesieniu do znaku P-3, to rzuć okiem na definicję znaku P-4...

Piszę o znaku poziomym P-3 bo ten dotyczy mojego mandatu.
Za darmo publikowane są objaśnienia kodeksu na stronach motoryzacyjnych czasopism w programach telewizyjnych i radiowych związanych z motoryzacją.

woj.aw napisał:
Piszę o znaku poziomym P-3 bo ten dotyczy mojego mandatu.

Przecież sam wcześniej napisałeś, że mandat dostałeś za ukończenie manewru na linii podwójnej ciągłej, czyli P-4, a nie na P-3.

Zapomniałeś już co pisałem w otwarciu tematu.
Rozpoczynałem wyprzedzanie na linii P-3 która przed zakończeniem manewru zmieniła się w P-4.

Czy Twoim zdaniem powinienem jechać lewym pasem puki nie zakończy się linia P-4.
Nawet policjant nie miał mi za złe tego że wróciłem na swój pas na podwójnej ciągłej ale to że wyprzedzałem na "linii warunkowej". Co znaczy "linia warunkowa"?

Czy Twoim zdaniem powinienem jechać lewym pasem puki nie zakończy się linia P-4.
Oczywiście, że nie. Wówczas tworzyłbyś zagrożenie dla ruchu, pomijając już fakt, że przy okazji jechałbyś pod prąd, wymuszał pierwszeństwo na jadących z naprzeciwka etc., a być może nawet doprowadził do wypadku drogowego... Nie zmienia to faktu, że to Ty sam, a nie kto inny doprowadziłeś do sytuacji, w której byłeś zmuszony przekroczyć linię podwójną ciągłą, źle obliczając ilość miejsca potrzebną do zakończenia manewru.

Co znaczy "linia warunkowa"?
Domyślam się, że pewnie to samo, co jednostronnie przekraczalna...

Aby zabrać głos w sprawach prawa trzeba wiedzieć a nie domyślać się.

W moim przypadku policjant wykorzystał zaskoczenie, to że byłem kilkaset kilometrów od miejsca zamieszkania i jego słowo przeciwko mojemu w sądzie bez innych dowodów. Widział jedynie mój powrót na właściwy pas ruchu po wyprzedzaniu. Nie mógł widzieć miejsca rozpoczęcia wyprzedzania bo przysłaniał to wyprzedzany, duży samochód ciężarowy.

Oto warunki które muszą być spełnione aby nie doszło do złamania przepisów o ruchu drogowym podczas wyprzedzania:
- sytuacja na drodze nie wskazuje że manewr może spowodować zagrożenie,
- stan techniczny pojazdu gwarantuje sprawne wykonanie manewru,
- stan wzroku kierującego pozwala na określenie prawidłowej odległości,
- przód pojazdu nie przekroczył teoretycznej linii od słupka znaku zakazu wyprzedzania poprowadzonej prostopadle do osi jezdni,
- przód pojazdu nie przekroczył teoretycznej linii poprowadzonej prostopadle od początku ciągłej lub podwójnej ciągłej linii do granicy jezdni.

Ostatnia edycja:
Czy ty w końcu zrozumiesz czy nie? Nie istotne jest gdzie zaczynałeś manewr. Zabronione najeżdżanie na linię, nie ważne czy podczas manewru wyprzedzania czy innego.
Więc prosze:
5.Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
Jeśli szukasz ukojenia łez i liczysz na to że ktoś napisze, tak masz racje. to się tego nie doczekasz. Odpowiedź brzmi NIE nie masz racji. Przepis jasno o tym mówi a tu jest forum prawne i opieramy się na przepisach a nie na logice.

Ty ciągle Mówisz o rozpoczynaniu wyprzedzania ma linii ciągłej a ja mówie o jego zakończeniu gdy w trakcie wyprzedzania ciągła się rozpoczyna.

Czy Podważasz warunki dozwolonego wyprzedzania które wyżej opisałem?

woj.aw napisał:

Słusznie - i to właśnie Ci polecam. Twoje ulubione rozporządzenie w paragrafie 86 ust. 5 wyraźnie stanowi: "Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią."

Którego z tych pojęć nie rozumiesz? Masz tam gdzieś napisane, że jeśli zaczniesz wyprzedzać 5 metrów przed podwójną ciągła, to możesz ją przekroczyć wracając na swój pas ruchu?

woj.aw napisał:
Czy Podważasz warunki dozwolonego wyprzedzania które wyżej opisałem?
A skąd wytrzasnąłeś te warunki? Z "Auto Światu"?

W ustawie nie ma mowy o tym, że możesz rozpocząć wyprzedzanie tuż przed znakiem zakazu lub linią ciągłą i nie jest to przypadek...

Kodeks i przepisy jedynie wskazują warunki. Nie mogą opisywać wszystkich sytuacji na drodze. Tu jest potrzebna ich odpowiednia interpretacja.
Moja interpretacja oparta jest na doświadczeniu w stosowaniu regulaminów w sportach motorowych z którymi przez wiele lat miałem do czynienia. Jeżeli coś jest zabronione to od momentu w którym oś przednich kół pojazdu przekroczy znak zakazu a jeśli dozwolone są manewry to wtedy gdy ta oś przekroczy znak zezwalający.
Kodeks drogowy zabrania rozpoczynania manewru w miejscu w którym zabraniają tego znaki pionowe lub poziome. Nie nakazuje ukończenia manewru przed tymi znakami więc warunki które wcześniej opisałem są właściwe.
Inny przykład który to zobrazuje:
Sygnalizatory świetlne sterujące ruchem na skrzyżowaniu mają lampy w kolorach czerwonym, żółtym i zielonym dla pojazdów oraz zazwyczaj czerwonym i zielonym dla pieszych.
Jeśli wejdę na przejście dla pieszych przy zielonym świetle a w połowie szerokości ulicy zaskoczy mnie światło czerwone to mam wrócić czy kontynuować przechodzenie.
Kodeks zabrania przechodzenia przy czerwonym świetle.

Kodeks i przepisy jedynie wskazują warunki. Nie mogą opisywać wszystkich sytuacji na drodze. Tu jest potrzebna ich odpowiednia interpretacja.
Nikt tutaj nie twierdzi, że jest inaczej.

Moja interpretacja oparta jest na doświadczeniu w stosowaniu regulaminów w sportach motorowych z którymi przez wiele lat miałem do czynienia.
Dołącz do tego jeszcze doświadczenie w organizacji zawodów wędkarskich i z miejsca staniesz się autorytetem w kwestii wykładni przepisów PoRD...

Przepisy PoRD mają nieco inne cele oraz zakres i warunki ich stosowania, niż regulaminy zawodów sportowych, odbywających się w miejscach, gdzie ruch drogowy jest wyłączony, a wszyscy uczestnicy wiedzą mniej więcej, czego mogą się spodziewać podczas takich imprez...

Kierowca jadący po drodze nie może się spodziewać, że nagle z jego lewej strony, przekraczając podwójną linię ciągłą (której przekraczanie i najeżdżanie na nią, jak już ustaliliśmy, jest zabronione) ktoś postanowi przed niego wjechać, bo akurat tak mu wypadło zakończenie manewru wyprzedzania...

Inny przykład który to zobrazuje:
Sygnalizatory świetlne sterujące ruchem na skrzyżowaniu mają lampy w kolorach czerwonym, żółtym i zielonym dla pojazdów oraz zazwyczaj czerwonym i zielonym dla pieszych.
Jeśli wejdę na przejście dla pieszych przy zielonym świetle a w połowie szerokości ulicy zaskoczy mnie światło czerwone to mam wrócić czy kontynuować przechodzenie.
Ten przykład nie oddaje Twojej sytuacji - podam Ci inny:

Jedziesz z prędkością dozwoloną, lecz niedostosowaną do warunków (jest ślisko), w odległości - dajmy na to - 70 metrów od skrzyżowania dostrzegasz zmianę światła z zielonego na żółte, a następnie czerwone? Nie dasz rady wyhamować. Czy Twoim zdaniem masz prawo przejechać na czerwonym i nie zostać ukaranym za wykroczenie?

woj.aw napisał:

Pewny jesteś, czy tylko tak Ci się wydaje? Ja twierdzę, że czerwony sygnał zabrania pieszemu wejścia na przejście.

Powrót