podwójna egzekucja, umowa z getback i zajęcie w tym samym czasie konta przez komornik

• Autor wątku Autor wątku smiguo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy getback dziala zgodnie z prawem.
Byłem w darmowych poradach prawnych na uniwersytecie, lecz odpowiedź pod okiem prawnika będzie dopiero za około 3 tygodnie.
Powiedzieli tylko, że umowa podpisana z getback jest wiążąca

Dobry człowieku. Mleko się rozlało z postu #7 wynika, że spłaciłeś całość zadłużenia.
Nie znasz daty wniosku do komornika - kluczowe. W/g mnie pozamiatane.
Nie wiem co chcesz osiągnąć, wobec obecnego stanu prawnego?

ale nie zostałem powiadomiony o egzekucji komorniczej. adres korespondencyjny podałem i nic nie przyszło. Za to miałem milion telefonow, smsów w celu podpisania ugody.
Podpisałem

nie znam prawa, dlatego pytam o pomoc.
To tak jakbym wziął kredyt w wysokości 10000 na 10 rat po 1000zł
Po drugiej racie bank mi ściąga 10000.
Umowa chyba jest cos ważna. W umowie jest zawarte, że jesli będę spłacał systematycznie to nie będzie ona zerwana.

Szanowny panie korf z postu wynika że bank zablokował środki nie przelał na konto komornika , więc zadłużenie istnieje nadal , chyba że źle zrozumiałem post nr.1

Środki do dnia dzisiejszego w kwocie 1501,77zł są zablokowane

Więc zadłużenie istnieje nadal , a ty nadal powinieneś płacić raty w G.B. proponuje iść do banku i zażądać wypłaty środków z zablokowanego konta .

Więc tak jak radziła Amelia
amelia2013 napisał:
Dzwoń do getback o umorzenie, ew. zawieszenie egzekucji i uchylenie zajęć.
Jeśli dalej twierdzą że masz pecha - to przestań płacić ugodę jak cię raty dobijają.
Z tym, że ja zalecam pismo za zpo.

byłem w banku, powiedzieli, że jesli chce odzyskac srodki, musza dostac pismo od organu, ktory zablokowal srodki, a ja ich tak od tak nie moge wyplacic.

korf napisał:
Więc tak jak radziła Amelia

Z tym, że ja zalecam pismo za zpo.

pismo za zpo? co to znaczy?
do getback dzwonilem kilkakrotnie. na tysiace moich pytan odpowiadaja zasadą w koło macieju i przekazuja jedna informacje, ze komornik sciagnal dlug a umowa z nimi wazna. gdy poprosilem o przelozonego, powiedzieli ze nie ma takiego.
na pracownika getback osobno zlozylem skarge

Powołaj się na kwotę wolną od zajęć jest to ustawowa kwota która obowiązuje wszystkie banki ok. 12.000zł. może porozmawiaj z menadżerem tego banku lub jakimś kierownikiem a nawet dyrektorem .ZPO to za potwierdzeniem odbioru .

Powództwo przeciwegzekucyjne z zabezpieczeniem

taką porade dostałem na innym forum, czy ktos może to rozwinąc po człowiekowemu? :)

smiguo napisał:
Powództwo przeciwegzekucyjne z zabezpieczeniem
Można, bo Ugoda tak jak Ci doradzono jest wiążąca, ale powództwo trwa przy dobrych wiatrach kilka miesięcy.
ZPO Zwrotne potwierdzenie odbioru

smiguo napisał:
byłem w banku, powiedzieli, że jesli chce odzyskac srodki, musza dostac pismo od organu, ktory zablokowal srodki, a ja ich tak od tak nie moge wyplacic.
Co to za bank? Na pewno taki co nieźle ściemnia albo przepisów nie zna, ale jak się nazywa?
smiguo napisał:
na pracownika getback osobno zlozylem skarge
Gdzie tę skargę zlożyleś? Może do rzecznika praw dłużnika? Tego co getback prowadzi - niczym lis w kurniku :)

Weź może dokumenty, zobacz na jaką sumę opiewa ugoda, jak wyglądają kwoty u komornika i porównaj. Wybierz mniejsze zło :)
Co do ugody to jeśli będziesz ją realizować to należałoby koszty komornicze przerzucić na getback, skoro sobie jaja robią i zarówno podpisują ugodę jak i kierują do komornika (niecelowa egzekucja).

Ja wiem jedno, z getback to rozmawia się w sądzie i sprawę należy wygrać (nawet przegrana to i tak mniejsze manko niż ugoda...) - każda inna koncepcja to strata nerwów i pieniędzy

jest to ALIOR BANK

Myślisz, że mogę iśc do nich o odblokowanie konta?
w takim razie, co ze sobą wziąć i co powiedzieć?

Nie odblokowanie konta , tylko po wypłatę środków z zablokowanego konta , powołując się na kwotę wolną od zajęć . W każdym banku powinna być tablica ogłoszeń na której powinna być informacja jaka to kwota na dzień dzisiejszy .

Kolejna ofiara GetBack, jak widzę. Niestety oni tak motają. :( W każdym razie życzę powodzenia w walce z gadziną.
Do nas już nie dzwonią (przynajmniej na razie).

Powrót