Podwójna kwota zmniejszająca podatek

• Autor wątku Autor wątku LoOcas90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LoOcas90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie podwójnej kwoty zmniejszającej podatek. Jestem osobą fizyczną, pracuję na umowie o pracę.
W tematach podatkowych jestem laikiem, dlatego szukam odpowiedzi u ekspertów.
Dowiedziałem się, że w związku ze zmianą wysokości kwoty wolnej od podatku zmienił się I próg podatkowy (do 120000 zł) oraz kwota zmniejszająca podatek (425 zł).
Dowiedziałem się również, że w sytuacji gdy moja żona nie osiąga żadnych dochodów, mój roczny dochód nie przekroczy 120 000 zł i to właśnie wspólnie z małżonką będę się rozliczał, mogę złożyć odpowiednie oświadczenie dzięki któremu będzie mi przysługiwała podwójna kwota zmniejszająca podatek. Zrobiłem to.
Złożyłem również PIT-2. Moje miesięczne dochody są zmienne. Jednego miesiąca wynoszą 5000 zł brutto, a innego 10000 zł brutto.
W zeszłym roku moja żona pracowała, osiągała dochody i nie rozliczaliśmy się wspólnie.

1. Czy dobrze rozumiem, że gdybym nie żłożył PIT-2 to moje comiesięczne dochody byłyby niższe o 425 zł netto? Całą kwotę tj. 12 x 425 zł, otrzymałbym dopiero w 2023 roku?

2. Za styczeń tego roku moje wynagrodzenie było dokładnie takie samo jak za styczeń 2021, mimo że moja sytuacja się zmieniła i złożyłem odpowiednie oświadczenie. Skoro przysługuje mi w tym roku podwójna kwota zmniejszająca podatek to czy moje wynagrodzenie nie powinno być o 425 zł netto wyższe względem stycznia 2021?

3. W jaki sposób to właściwie kalkulować dla płacy 5000 zł brutto, a jak dla 10000 zł brutto? Czy jest jakiś wzór? Przeszukałem cały internet, ale nie znalazłem sensownej odpowiedzi ani odpowiedniego kalkulatora.

Serdecznie dziękuję z góry za pomoc.

odp1 Ogolnie tak. Ale nizsze od czego ?
odp2 Nie tak prosto odpowiedziec bo nie podajesz kwoty dochodu. Przy niksim dochodzie okolo 200zl powinno byc wysze.
odp3 strona ministertswa finansow

Ad. 1. Niższe o 425 zł netto względem zeszłego roku.
Ad. 2. Wynagrodzenie 10000 zł brutto.
Ad. 3. Nie znalazłem tam kalkulatora ani wzoru uwzględniającego podwójną kwotę zmniejszającą podatek. Prosiłbym o bardziej dokładną ścieżkę.

Ad.1 Zapomniałeś o składce zdrowotnej która w pełnej wysokości jest pobierana z wynagrodzenia. Nie jest potrącana z podatku. Wyższa kwota wolna od podatku ma (teoretycznie) kompensować to "nowe zobowiązanie".
Ad.2 Zależy kiedy złożyłeś to oświadczenie, może dopiero od przyszłego miesiąca będzie ono skuteczne.
Ad.3 poszukaj w necie kalkulatora wynagrodzeń na 2022 rok.

Ad.2. Składałem to oświadczenie na początku stycznia, więc w styczniu powinno być uwzględnione.

Ad.3. Nie znalazłem nigdzie kalkulatora uwzględniającego podwójną kwotę zmniejszającą podatek, dlatego też prośba o wzór jak to wyliczyć dla konkretnego wynagrodzenia.

Kwotę wolną 425 zł lub 2x425 zł odejmujesz od podatku. Jesli Twoja zaliczka miesięczna jest mniejsza niż 425 lub 2x 425 to Twoje wynagrodzenie nie będzie wyższe o cała kwotę wolną, tylko o wartość podatku który byłby pobrany więc twierdzenie że Twoja wypłata o takie kwoty ma być wyższa jest błędne.

Sam policz:
5000 - ZUS (13,71%) = podstawa zdrowotnego
5000 - ZUS - koszty uzyskania = podstawa podatku
Zdrowotne = podstawa zdrowotnego x 9%
Podatek = podstawa podatku x 17% - kwota wolna (nie może być ujemny)
Do wypłaty: 5000 - ZUS - zdrowotne - podatek

To tak teoretycznie, bo jeszcze jest ulga dla klasy średniej zmniejszająca podstawe opodatkowania.

Powrót