Podwójna polisa OC

• Autor wątku Autor wątku Shlizer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shlizer

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Dzień dobry.
Mam następujący problem, z którym nie do końca wiem co mam zrobić. Kończyło mi się ubezpieczenie w firmie A, jednak dzień przed terminem końca polisy (tak, trochę się zagapiłem) poszedłem do agenta ubezpieczeniowego, który dał mi lepszą ofertę. Podpisałem ją oraz zerwanie umowy z poprzednim ubezpieczycielem (agent powiedział, że wyśle papiery jeszcze tego dnia).

Teraz dostałem pismo windykacyjne od firmy A i dzień później telefon, gdzie przedstawiłem całą sytuację. Dostałem informację, że zerwanie umowy nie jest wiążące, bo wpłynęło ok. 2 tygodnie po terminie. Niestety nie wiem jaka była data nadania (rozmówca nie rozumiał, że data nadania i otrzymania to nie to samo i nie był w stanie podać mi tej informacji).

Stąd mam kilka pytań:
1. Czy w przypadku zerwania umowy wiążąca jest data nadania (stempla pocztowego), czy otrzymania dokumentów?
2. Czy jeśli dokumenty zostały wysłane po terminie (tj. ważna jest wysyłka, ale agent się spóźnił) to mam możliwość dochodzić czegoś u agenta?
3. Czy jeśli nie ma innej możliwości mam prawo do wcześniejszego zerwania umowy i obniżenia wartości składki, czy jest to zależne od ubezpieczyciela?

1. Data stępla pocztowego
2. Masz kopię wypowiedzenia z podstęplowanym przez agenta przyjęciem
3 Wyjaśnij sprawę z agentem terminu nadania ( czy miał w ofercie TU z którego rezygnowałeś?)

nowoczesny Rysiek napisał:
1. Data stępla pocztowego
Stempla i tylko pod warunkiem, że list został nadany Pocztą Polską.

Jeśli agent wysyłał wypowiedzenie do firmy, z którą współpracuje, to dzień wpływu do agenta jest dniem wpływu do ubezpieczyciela.
@Shlizer
Jesli ta umowa nadal trwa, to wypowiedz ją z art 28a ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (podwójne ubezpieczenie), na wszelki wypadek.

Powrót