Podwójna składka zdrowotna

• Autor wątku Autor wątku jagula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem. ZUS domaga się ode mnie złożenia druków ze składką zdrowotną za okres od styczeń 2003 do lutego 2005r. W tym czasie miałam zarejestrowaną działalność gospodarczą, ale jednocześnie byłam zatrudniona na pełny etat, pracodawca odprowadzał za mnie wszystkie składki w tym zdrowotną. Faktycznie nie zostały w tamtym czasie złożone odpowiednie deklaracje do ZUS z wypełnioną składką zdrowotną ( nie została zapłacona) z działalności gospodarczej. Od kwietnia 2003r. nic nie wykonywałam w związku z zarejestrowaną działalnością (0 przychodu, 0 dochodu, 0 kosztów).
Podobno od stycznia 2003r. ZUS musi mieć złożone deklaracje żeby dochodzić roszczeń. A co jak tego nie złożę? Co mi grozi? Myślę , ze nie mam wyjścia i musze to zrobić, ale jak uniknąć płacenia odsetek?

Osoba zatrudniona na umowę o pracę i prowadząca działalność gospodarczą z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej ma obowiązek opłacania składki na ubezpieczenie zdrowotne niezależnie od tego czy osiąga dochód.
ZUS wyda decyzję i obciąży Ciebie składkami na ub zdrowotne z odsetkami i pewnie dodatkowymi opłatami.

Więc ZUS może wydać decyzję określającą zadłużenie, na podstawie której wdroży postępowanie egzekucyjne (co wiąże się z kosztami egzekucji). Może też nałożyć karę grzywny za niewywiązanie się z obowiązku składania deklaracji rozliczeniowych (do 5000 zł) oraz wymierzyć opłatę dodatkową za nieopłacanie składek. Proponuję złożyć DRA i wystąpić z wnioskiem o spłatę zaległych składek w układzie ratalnym.

Powrót