Podwójna utrata zniżki ?

• Autor wątku Autor wątku yanex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yanex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w najbliższym czasie chcę sobie kupić samochód, jestem młodym kierowcą (21 lat), poprosiłem ojca czy nie mógłby mi ubezpieczyć tego samochodu, ponieważ on ma maksymalne zniżki, a ja wcale. Niestety odmówił, gdyż stwierdził, że jak bym miał jakąś stłóczkę (z mojej winy) to on straci wszystkie zniżki na oba samochody. Czy to jest prawda ? Czy przy ewentualnej stłóczce zniżki OC traci tylko jeden samochód (ten uszkodzony) mimo tego iż właściciel ubezpieczenia ma drugie auto ? Jeśli to prawda to jakby wyglądała sytuacja jakby jedna osoba ubezpieczyła 2 samochody w 2 różnych firmach i jedno auto miało stłóczkę. Oba samochody tracą zniżki, czy tylko ten jeden w tej jednej firmie ubezpieczeniowej ? Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Kiedyś można było tak zrobić, ale czy teraz TU nie wymieniają między sobą informacji? Chyba nie.
Słyszałem, że są ubezpieczalnie, w których część zniżki przy stłuczce - traci się tylko na samochód który ją wyrządził (nie wiem czy nie dotyczy firm przewozowych)- musiałbyś wypytać w ubezpieczalniach.

Ale np. w Link4 możesz przy ubezpieczeniu OC wykupić dodatkową opcję - "Gwarancja zniżki " (opcja dodatkowo płatna kilkadziesiąt zł. bodajże 40zł). Zniżki wtedy w razie kolizji z Twojej winy zostają nadal. 8) :ok:

Powrót