podwójna zapłata za jeden transport

• Autor wątku Autor wątku chomiukk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chomiukk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Proszę o poradę.
Otóż 3 miesiące temu zleciłem firmie X transport z Hiszpanii do Polski. Transport został zapłacony firmie X jeszcze przed realizacją, i został nienagannie zrealizowany. Dziś dostałem wezwanie od firmy Y, o której istnieniu nawet nie wiedziałem (na liście przewozowym była jeszcze inna firma, nazwijmy ją Z).
W tym Wezwaniu firma Y, żąda ode mnie zapłaty za ten transport (powtarzam, zapłaciłem już za niego 3 miesiące temu firmie X), z racji tego, że nie otrzymała zapłaty od firmy X. Czy firma Y ma ku temu jakiekolwiek podstawy? Dlaczego miałbym płacić dwukrotnie, dwóm firmom za to same zlecenie, skoro ja zlecenie przekazałem tylko firmie X, a to, co się podziało dalej, było całkowicie poza mną? Powołują się na art. 5 ust. z dnia 15 listopada 1984 Prawo przewozowe oraz art. 3 oraz 38 Konwencji o Umowie Międzynarodowego Przewozu Drogowego Towarów CRM.

Dzięki. Też mnie się tak wydaje, ale wysmarowali takie pismo, przesłali faktury, które wystawili firmie X i dali mi 7 dni na ich zapłacenie. Czytałem te przepisy, na którę się powołują. Wydaje mnie się, że odnoszą się do przewoźników, a ja przewoźnikiem nie jestem, ale prawnikiem też nie...

Też mnie się tak wydaje, ale wysmarowali takie pismo, przesłali faktury, które wystawili firmie X i dali mi 7 dni na ich zapłacenie.
To Ty wysmaruj pismo, w którym poprosisz ich o podanie podstawy. Ta, którą podali nie dotyczy tego przypadku.

Powrót