Podwójne OC oszustwo Brokera

• Autor wątku Autor wątku wmaryo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wmaryo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Moja sprawa wygląda tak 30.11 2007 r kupiłem używany samochód który był ubezpieczony do 03.12.2007 r w PZU S.A dnia 03.12.2007 r .udałem się do mojego brokera ubezpieczeniowego który z uwagi na to iż nie był agentem PZU wypisał mi na kopercie adres oddziału PZU gdyż samochód był kupiony w innym województwie wypisał wymówienie OC w PZU i kazał wysłać jeszcze dzisiaj pocztą owo wymówienie, co też uczyniłem zarazem za jego namową i pośrednictwem zawarłem nową umowę z inną firmą ubezpieczeniową, wówczas nie miałem pojęcia iż wypowiedzieć OC należało dzień przed jego ostatecznym terminem Broker ubezpieczeniowy z którego usług korzystałem od trzech lat nic mi o owych przepisach nie mówił Uważałem iż korzystając z usług fachowca nie będę narażony na jakiejkolwiek reperkusje zarówno prawne jak i finansowe a wyszło tak że ubezpieczyłem się w innym towarzystwie ubezpieczeniowym a poprzedni ubezpieczycie-PZU również źąda zapłaty za OC gdyż nie został dotrzymany termin wypowiedzenia bo te które do niego doszło z dniem 06.12.2007 r a liczy się data dostarczenia a nie wysłana zresztą to tez nie mogło być spełnione gdyż termin poprzedniego OC w PZU był zawarty od 04.12.06r a kończył się 03.12.07r
Mam pytanie z uwagi na powyższe wyjaśnienie
1 Uważam że Broker ubezpieczeniowy naraził mnie na szkodę
mianowicie:
2 Wcisnął mi firmę ubezpieczeniowa w której opłaciłem OC aby mieć z tego profity
3 Muszę opłacić zaległe OC z PZU gdyż wypowiedzenie poprzedniej umowy było nieskuteczne.
4 Jeżeli 03.12.07 r był terminem nieskutecznym na wypowiedzenie umowy broker powinien zaproponować mi kontynuowanie ubezpieczenia w PZU aby nie narażać mnie na opłacanie podwójnej składki OC czego niestety nie zrobił
Z uwagi na powyższe proszę mi powiedzieć jakie kroki mam podjąć aby korzystnie wyjść z tej sytuacji.?
Nadmieniam iż pisałem do oddziału PZU w którym miała być opłacana składka OC wyjaśniając cała sytuację z brokerem, dodając od siebie że jestem w trudnej sytuacji finansowej gdyż mam na utrzymaniu dwoje dzieci oraz żonę która nie morze podjąć pracy gdyż jedno z moich dzieci jest niepełnosprawne i wymaga opieki 24 h na dobę ma I stopień niepełnosprawności Wyjaśniałem iż zakup samochodu był podyktowany tym iż często nim się przemieszczamy do szpitali przychodni a przede wszystkim po to by w miarę szybko dojeżdżać na przyszłe operacje jakie czekają nasze dziecko oraz do specjalistów którzy niestety są w odległości 250km od naszego miejsca zamieszkania . Niestety nie dostałem odpowiedzi na moją prośbę, Nadal tylko przychodziły lakoniczne zawiadomienia o niezapłaceniu OC bez jakiejkolwiek wzmianki do mojej prośby jakbym nigdy jej nie wysłał. Niestety tak postępują monopoliści.
Dodam jeszcze że oprócz wypisaniu koperty i wypowiedzenia przez brokera których niestety nie mam bo wysłałem do PZU nie mam żadnych dowodów w sprawie nierzetelnego postępowania mojego brokera ubezpieczeniowego. Kwota ubezpieczenia jest nieco ok 900 zł która akurat dla mnie w zaistniałej sytuacji rodzinnej jest sumą dość znaczną, i poważnie narusza mój, nasz budżet rodzinny.
Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi na moje pytania za co z góry dziękuję.

Niestety, nie znał Pan ustawy, a inna sprawa, ze broker zachował się nieuczciwie. Te nowe przepisy obowiązują od 2003 roku. Prosze raz jeszcze napisać pismo do PZU, ale trzeba sie liczyc z tym, że będzie musiał Pan zapłacić. Sprawa przedawnia sie po 3 latach.
Może Pan złożyc skargę na brokera:

Adres KNF:
Komisja Nadzoru Finansowego
Plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa

Departament Pośredników Finansowych
ul. Niedźwiedzia 6 E
02-737 Warszawa
tel. sekretariat 022-54-87-329
Wydział d/s Brokerów
tel. 022-54-87-345
sekretariat.dnf@knf.gov.pl
Komisja Nadzoru Finansowego

Dodam jeszcze, ze broker to nie pośrednik-nie ma prawa ani możliwości niczego "wciskać". Broker działa tak, że składa zapytanie o ubezpieczenie klienta do wielu firm ubezp. Odpowiedzi - oferty przedstawia klientowi by ten mógł wybrać ofertę, która jest dla niego najkorzystniejsza. Agent ma podpisaną umowę z firmą (wyłączny) lub kilkoma firmami ubezp (multiagent), tu jest pewne podobieństwo, jednak agent pracuje sam, bez kontaktu z ubezpieczycielem w sprawach konkretnego ubezpieczenia, gdyż jest przez firmę upowazniony do działania. Broker natomiast jest upoważniony do działania przez klienta na piśmie. Bez takowego upoważnienia nie może prowadzic żadnych rozmów w sprawie ubezpieczenia klienta. Ciekawe, czy Pański broker dopełnił formalności ;)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź niestety nie wiem czy ,,Ta Pani" jest brokerem czy multiagentem założyłem że jest Brokerem Na piśmie nic broker żadnego upoważnienia nie miał o de mnie po prostu znalazłem ogłoszenie i od czterech lat prowadziła moje sprawy w taki sposób że albo pisemnie albo telefonicznie przypominała o zapłaceniu raty czy też odnowieniu umowy OC. Nadmieniam że był już podobny przypadek Otóż ów broker wysłał z opóźnieniem moje wypowiedzenie OC do firmy ubezpieczeniowej z której usług zaprzestałem korzystać i dostawałem ponaglenia o zaległym OC , ale że ów broker miał podpisaną umowę z tamtym towarzystwem (był ich agenten lub coś podobnego) to sprawa została wyjaśniona. Niestety pani broker nie miała podpisanej umowy z PZU i to ja musiałem wysłać wymówienie OC a szkoda bo jak by ta Pani wysłała to miałbym niezbity dowód że to ona przyczyniła sie do do mojej szkody finansowej - opłaty drugiego OC Zresztą dzisiaj spotkał mnie drugi kwiatek i już wogóle nie mam pojęcia co zrobić. W każdym bądż razie jeszcze raz dziękuje.

Witam na forum:)
Mamy tu do czynienia prawdopodobnie z muliagentem, który niezbyt rzetelnie podchodzi do swoich obowiązków. Z PZU raczej nie wygrasz, ja interweniowałam kilkakrotnie w sprawie klientów, którzy przyszli do mnie po pomoc w takich sytuacjach i nawet dzwoniąc do dobrej koleżanki Mówiłam "kobieto, bądź człowiekiem, pomóż, klient ma przecież ustawową ochronę w innej firmie, policz składkę za 1 miesiąc a reszte daruj " słyszałam "n iestac mnie żeby byc człowiekiem, ja chcę opracować" Czyli mają tak jednoznacznie trwade zarządzenia w tej sprawie, że...niestety.
Natomiast możesz oskarżyć agenta o niekorzystne rozporządzenie cudzym mieniem , w tym przypadku twoim prawem do prawidłowego ubezpieczenia po uzyskaniu prawdziwych informacji co do mozliwości manewru (zostania przy starym oc czy zmianę firmy) ale... musisz na to mieć świadków albo namacalne dowody. Jeśli przy rozmowie nie było osób trzecich, to agenet może równie dobrze powiedzieć, "że ten pan sie uparł, chociaż mu tłumaczyłem, że robi źle". Chyba, że osobiście wypisał ci wypowiedzenie i nowy wniosek o ubezpieczenie, wtedy masz duże szanse, bo chyba z pistoletem przy głowie tego nie pisał????

Powrót