Podwójne (potrójne) ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku alojzy123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alojzy123456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mój problem jest następujący. Nabyłem auto z ubezpieczeniem OC i otrzymałem od sprzedawcy polisę. Ubezpieczenie kończyło się kilka dni później. Zawarłem nową umowę OC, jednak po około dwóch miesiącach otrzymałem od poprzedniego ubezpieczyciela wezwanie do zapłaty. Po rozmowie telefonicznej okazało się, że sprzedawca przed sprzedażą zawarł sobie kolejną umowę z okresem obowiązywania "po" kończącej się. Nie poinformował mnie o tym fakcie, nie przekazał dokumentu ubezpieczenia, no i oczywiście nie zapłacił za tę polisę. Czy można coś zrobić w tej sytuacji?

Kiedy kupiłeś ten samochód i jakie są okresy ochrony tych polis?

Kupiłem 18 maja. OC obowiązywało do 20 maja. Od tego samego dnia mam "swoją" i tą "trzecią" polisę. Czy może być w ogóle mowa o przejściu na nabywcę polisy, który dopiero ma zacząć obowiązywać? Czytałem ustawę i mam wrażenie, że cały czas jest mowa o obowiązującym OC.

To OC do 20 maja nie wznowiło się i z nim jest sprawa czysta. Trzeba wypowiedzieć tamtą umowę z art. 31. Czy ta druga (Twoja) polisa jest może w tym samym TU co ta trzecia o której nie wiedziałeś?

Sam zawarłem z Interrisk. Pozostałe są z PZU. W ustawie jest napisane, że mam 30 dni na wypowiedzenie umowy, jednak termin ten dawno upłynął, a o tej kolejnej polisie dowiedziałem się dopiero z wezwania do zapłaty. Napisałem do PZU pismo w tej sprawie, ale obawiam się, że tak łatwo nie odpuszczą.

Bardzo dobrze zrobiłeś, że napisałeś pismo do nich. Powinieneś jeszcze dołączyć aktualną polisę i to wezwanie oraz opisać całą sytuację. to jest tylko i wyłączenie dobra wola TU czy anulują polisę czy nie ale trzeba być dobrej myśli.

alojzy123456 napisał:
Sam zawarłem z Interrisk. Pozostałe są z PZU. W ustawie jest napisane, że mam 30 dni na wypowiedzenie umowy, jednak termin ten dawno upłynął, a o tej kolejnej polisie dowiedziałem się dopiero z wezwania do zapłaty. Napisałem do PZU pismo w tej sprawie, ale obawiam się, że tak łatwo nie odpuszczą.
W każdej chwili możesz wypowiedzieć umowę zbywcy. okres 30 dniowy dotyczył polis zawartych przed nowelizacją z dnia 11-02-2012. Może jednak warto dosłać do PZU to wypowiedzenie (podstawa prawna art. 31 ustawy o ubezpieczonych obowiązkowych)?

Faktycznie w tym przepisie nie ma mowy o terminie 30 dni. Wypowiedzenie zawarłem w treści pisma do PZU. Rozumiem, że w tej sytuacji, w najgorszym wypadku będą dochodzić ode mnie składki za te dwa miesiące?

Powrót