Podwójne ubezpieczenie OC - wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku jarark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarark

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

To mój pierwszy post na Forum więc proszę o wyrozumiałość.

Sprawa pokrótce przedstawia się tak:

Pod koniec czerwca 2017 zacząłem się rozglądać za odnowieniem OC. Kalkulatory on line nie napawały optymizmem więc zadzwoniłem do swojego ubezpieczyciela (PZU). Do końca obowiązującego wtedy ubezpieczenia było jeszcze około miesiąca. Wycenili mi składkę o 2 stówki niżej niż kalkulatory ale Pan z infolinii stwierdził, ze muszę się zdecydować "tu i teraz". Oczywiście poinformowano mnie, że mam 30 dni na wypowiedzenie/odstąpienie. Kilka dni później przez inny kalkulator jednak znalazłem ofertę o 4 stówki tańszą więc pomyślałem, że wyślę wypowiedzenie polisy w PZU i zawrę nową (także na odległość). Tak też zrobiłem. Opłaciłem, przyszły nowe papiery i myślałem, że wszystko załatwione. Dostałem potwierdzenia z PZU, że dostali zgłoszenie a potem, że dyspozycja została zrealizowana. Zdziwiłem się kiedy doszły papiery z PZU ale, pomyślałem - wypowiedzenie dostali + nie zapłacę więc to wszystko jest nieważne i po temacie. Po ponad 2 miesiącach przyszło wezwanie do zapłaty wraz z odsetkami. Zrobiłem oczy jak 5 złotych i stwierdziłem, że zadzwonię bo to chyba pomyłka. Miła Pani z infolinii stwierdziła, że skoro sam zadzwoniłem w czerwcu i przedłużyłem to to moje wypowiedzenie przed końcem polisy nie oznacza, że nie przedłużyłem jej na kolejny rok. Zgłupiałem. Aby było bardziej kolorowo to stara i nowa polisa PZU ma ten sam nr więc nie wiem jak miałem wypowiedzieć tą nową o tym samym numerze co stara i co ważne kiedy? Żeby było ciekawiej kilka dni temu miałem szkodę ze swojej winy i wypisałem oświadczenie w oparciu o polisę OC u nowego ubezpieczyciela (AXA Direct) (nie miałem świadomości, że teoretycznie/praktycznie mam 2 ubezpieczenia). Moje pytania w związku z tą sytuacją:
1. Czy oba ubezpieczenia są ważne czy tylko to opłacone?
2. Czy muszę opłacić PZU skoro wysłałem wypowiedzenie?
3. Czy mogę jeszcze wypowiedzieć PZU i zapłacić tylko jakąś część?

Sam nie wiem w tym momencie jak powienienem był załatwić sprawę z PZU aby uniknąć całej tej sytuacji. Czuję się wstrząśnięty i zmieszany bo za żadne skarby nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd ani kupować 2 ubezpieczeń. Napisałem na mail kontaktowy PZU z prośbą o wyprostowanie sytuacji ale tak naprawdę nie wiem jak wyglądają moje opcje. Gdzie powinienem się zgłosić jeżeli PZU będzie obstawało przy tym, że mam zapłacić całość składki.

Dziękuję za cierpliwość i czas poświęcony na zapoznanie się z moją historią. Jeśli ktoś wie jak to ugryźć będę mega wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich na forum.

Dla mnie wygląda na to, że skutecznie odstąpiłeś od nowej umowy zawartej na odległość. Zapomniałeś natomiast, że polisa, którą już miałeś wznawia się automatycznie jeśli nie złożysz wypowiedzenia z art. 28 do kończącej się umowy.

1. Obie polisy są ważne.
2-3. Musisz. Jeśli złożysz wypowiedzenie z art. 28a do automatycznie wznowionej zapłacisz tylko za okres do dnia wypowiedzenia zamiast za cały rok.

Gdybyś na infolinii został poinformowany należycie albo korzystał z usług agenta zapewne uniknąłbyś tej sytuacji.

Dziękuję so much za odpowiedź. Pozwolę sobie napisać jeszcze posta jak sprawa się zakończyła. Może przyda się ku potomności.

Pozdrawiam

Powrót