podwójne ubezpieczenie OC

• Autor wątku Autor wątku DOMEK1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DOMEK1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie. Jestem jedną z kilku osób pytających na tym forum, która ma problem z podwójnym ubezpieczeniem. Trochę się doszkoliliśmy z żoną (czytając posty - dzieki). Parę razy pojawił się wątek sprzedaży auta na współmałżonka (czy też darowizny), aby uniknąć zapłacenia całości OC do jednego z ubezpieczycieli.
Sprawa tu typowa: złożyłem wniosek o rezygnacji przy zakupie auta 31.3.08 (wg pani z ZUS wniosek należało złożyć do 31.3.08, a ja zrozumiałem, że wniosek mogę złożyć również 31.3.08). Moja wina, wg przepisów złożyłem wniosek za późno i naliczyli mi całe ubezpieczenie, wg pisma z dzisiejszego dnia 1600zł. Oczywisćie auto ubezpieczyłem, tyle że w AXa. Po przeczytaniu postów, pomyślałem o darowiznie auto na żonę (lub sprzedaży) - nie wiem co mogę zrobić, auto kupiłem za 900zł. Jeśli dobrze zrozumiałem w przypadku sprzedaży auta pomniejszyli by mi tą kwotę 1600zł o cały kwartał czyli 400zł. W moim przypadku jest o co powalczyć. Czy można tak zrobić i czy mam żonie sprzedać auto czy tylko w grę wchodzi darowizna.
Być może ktoś z Pąnstwa będzie mógł mi pomóc.
pozdrawiam i dziękuję

To że sprzedaż auto żonie nic nie da bo któreś z Was będzie musiało zapłacić, albo Ty albo żona,ale raczej Ty.

Powrót