Podwójne ubezpieczenie pojazdu

• Autor wątku Autor wątku filip17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filip17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mam pytanie. w czerwcu 2004r. nabyłem pojazd poprzez komis. otrzymałem komplet kluczyków, dowód rejestracyjny,samochód. w ustawowym terminie pojazd przerejestrowałem i zawarłem umowę OC. Parę dni temu otrzymałem od zupełnie mi nieznanego towarzystwa ubezpieczeń wezwanie do zapłaty zaległej raty ubezpieczenia OC (+ odsetki). Okazało sie że poprzedni właściciel zawarł 2 miesiące przed sprzedaża umowę zapłacił 50% i pojazd oddał w komis.wynika że przez blisko 9 miesięcy pojazd był podwójnie ubezpieczony. Teraz podobno na mnie ciąży obowiązek spłaty zaległości. :o Czy TU ma do tego podstawy prawne? Zaznaczam ze nie posiadałem wiedzy o tym gdzie i na jakich warunkach poprzedni właściciel był ubezpieczony(komis nie przekazał mi żadnych dokumentów) , w przeciwnym razie korzystałbym z jego polisy a nie ubezpieczał pojazdu na własne konto. Pozdrawiam!

Obawiam się, że sprawa się nie przedawniła, ponieważ termin wymagalności roszczenia wypada chyba w pażdzierniku 2004.

Dzięki za odpowiedzi.termin zapłaty drugiej raty to 01.09.2004, wezwanie do zapłaty wysłano 27.08.2007. Fajnie wyliczyli prawda? Czy to wezwanie przerwało bieg przedawnienia? odebrała go mama i ona potwierdziła odbiór.

termin przedawnienia przerywa praktycznie tylko wniesiony pozew do sądu.
Więc jezeli tego nie zrobili lub nie zrobią do jutra - to pewnie się przedawni.

Sama miałam problemu z nie zapłaconą ratą ubezpieczenia sprzedanego samochodu kupującemu. Niestety Kupujący był na tyle beszczelny, ze do US podał umowe kupna samochodu po 2 miesiącach od faktycznej daty sprzedaży, niestety problem polegał na tym, że ja swój oryginał zagubiłam. Co najwazniejsze firma ubezpieczeniowa m,nie ścigała za nie zapłacona ratę a nie osoby która nabyła odemnie samochód. Dlatego dziwi mnie fakt, ze to Panu każą za to zapłacić a nie temu co sprzedawał
Z tego co wiem to każdy sprzedający ma obowiązek poinformować swój zakład ubezpieczeniowy, ze dokonał sprzedazy samochodu więc nie bedzie płacił dalej składki. Jesli więc zadaja oni spłaty czegoś co nie było po Pana stronie, a Pan zgodnie z prawem ubezpieczył samochód od nowa w innej firmie to ich działanie chyba jest niezgodne z prawem.
Najlepiej niech Pan zadzwoni do rzecznika praw ubezpieczonych (telefon znajdzie Pan w internecie). Tam zawsze cos mądrego poradza, ba jeszcze chetnie sie tym zajmą za darmo.
Pozdrawiam

Powrót