Podwójne zajęcie wynagrodzenia oraz zmiana wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku KroofkaMuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KroofkaMuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,

uprzejmie proszę o wskazanie drogi postępowania oraz odpowiedzi na poniższe pytania. Na wstępie przedstawiam sytuację.
Od niemal dwóch lat mam zajęcie komornicze na wynagrodzeniu. Pracodawca spełnia co miesiąc obowiązek i wysyła połowę wynagrodzenia netto do komornika, pozostała część wpływa na moje konto. Na koncie mam wolną kwotę od zajęcia w wysokości 1500 zł. Część wynagrodzenia, która wpływa na mój rachunek przewyższa ten poziom, tym samym - chcąc nie chcąc - co miesiąc spłacam jeszcze dodatkowe kilkaset złotych. Kilka miesięcy temu pierwotny wierzyciel sprzedał mój dług innemu podmiotowi. Komornik jednak nie przekazuje żadnych ściąganych środków nowemu wierzycielowi (nie zmniejsza się kwota zadłużenia w systemie bankowym). Dodam również, że na konto bankowe, na które wpływa wynagrodzenie, nie otrzymuję żadnych innych uznań. W przyszym tygodniu wybieram się na spotkanie z komornikiem, na które chciałabym się odpowiednio przygotować. Poniżej pytania:

1. Dlaczego, mimo ciągłej ściąganiu należności z wynagrodzenia i konta po zmianie wierzyciela, kwota całościowa zajęcia widniejąca w sytsmie bankowym nie zmniejsza się? Czy komornik ma prawo nie przekazywać ściągniętych należności nowemu wierzycielowi? Jakich czynności żądać od komornika w tym zakresie?

2. Nie chcę unikać spłaty należności, ale chciałabym swobodnie dysponować kwotą wolną od zajęcia. Mam możliwość wskazania konta osoby trzeciej (partner, związek nieformalny), na które przekazywana byłaby część wolna wynagrodzenia. Czy komornik bedzie mógł zająć takie konto lub oczekiwać od osoby trzeciej jakiś wyjaśnień/świadczeń, etc..?

Będę też zobowiązana za wszystkie inne uwagi i sugestie związane z powyższym tematem.

Z góry dziękuję.

1) Skąd wiesz o zmianie wierzyciela i czy komornik też o tym wie?
2) Egzekucja jest na podstawie nakazu zapłaty?

KroofkaMuu napisał:
2. Nie chcę unikać spłaty należności, ale chciałabym swobodnie dysponować kwotą wolną od zajęcia. Mam możliwość wskazania konta osoby trzeciej (partner, związek nieformalny), na które przekazywana byłaby część wolna wynagrodzenia.
nie kombinuj, tylko napisz odpowiedni wniosek do komornika aby ten przekazał bankowi aby kwota zarobku już pomniejszona o potrącenie dokonane przez pracodawcę była zwolniona z pod egzekucji z konta bankowego,
KroofkaMuu napisał:
1. Dlaczego, mimo ciągłej ściąganiu należności z wynagrodzenia i konta po zmianie wierzyciela, kwota całościowa zajęcia widniejąca w sytsmie bankowym nie zmniejsza się?
i się zmniejszać nie będzie, zajęcie zniknie jeżeli zostanie spłacone w całości ze wszystkimi kosztami,
i pytanie: jeżeli wiesz o cesji wierzytelności na nowego wierzyciela to czy poinformowałeś komornika o tym fakcie?

Kancelaria Komornicza posiada wiedzę o zmianie wierzyciela. Potwierdzałam to dzisiaj ostatecznie telefonicznie. Wyjaśniła się też kwestia braku aktualizacji stanu zajęcia - Komornik nie wysyłał do banku regularnych aktualizacji.

Pozostaje niezmiennie problem z wynagordzeniem, z czescią wolną od zajęcia. Pracownik Kancelarii twierdzi, że ta część wynagrodzenia, która wpływa na mój numer rachunku banowego, traci swój charakter prawny, czyli przestaje być wynagrodzeniem (sic!). Potwiedziano mi, że gdybym odbierała wynagrodzenie w gotówce u pracodawcy, to wtedy nalezna by mi było 50 % kwoty z wynagrodzenia, a gdy na konto, to jedynie do wysokości kwoty wolnej od zajęcia. Zasugerowano mi również, że to nie komornik, a wierzyciel podejmuje decyzje w tym zakresie. Ja piszę wniosek do komornika, komornik do wierzyciela, wierzyciel z zasady odrzuca wnioski, które nie są mu na rękę, tym samym - zdaniem pracownika kancelarii - próżne moje działania..

KroofkaMuu napisał:
Pracownik Kancelarii twierdzi, że ta część wynagrodzenia, która wpływa na mój numer rachunku banowego, traci swój charakter prawny, czyli przestaje być wynagrodzeniem
prawda,
KroofkaMuu napisał:
Ja piszę wniosek do komornika, komornik do wierzyciela, wierzyciel z zasady odrzuca wnioski, które nie są mu na rękę, tym samym - zdaniem pracownika kancelarii - próżne moje działania..
jak nie spróbujesz to nie będzie wiadomo, ja bym złożył taki wniosek przecież to nic nie kosztuje,

Powrót