B
bartekp102
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Mam problem w jakiej wysokości płacić składkę zdrowotną (jedną czy dwie ).Może naświetlę problem.W 1989 roku założyłam spółkę cywilną z koleżanką i co za tym idzie dokonałam wpisu do ewidencji tej spółki nadano mi regon wszystko w czsie zgłosiłam do zus i urzedu skarbowego i we właściwym czasie ze wszystkiego po dzień dzisiejszy sie rozliczam. Każda w zusie rozlicza się na swoim koncie.Są to usługi gastronomiczne -obiady szkolne. parę lat później dokonałam następnego wpisu do ewidencji zakładając działalność na własne nazwisko też usługi gastronomiczne ,(chodziło o to że w ramach spółki były tylko obiady szkolne a ja chciałam wykonywać inne usługi np.robić komuś imieniny )Czyli w tym momencie mam dwie działalności .Ale za parę miesięcy wchodzi w zycie przepis , który mówi że spółki cywilne nie mogą być wpisane w ewidencje ( wykreślono-zlikwidowano je)natomiast każda osoba fizyczna musiała posiadać swój wpis i dopiero w umowie zawiazywano spółkę.W urzędzie skarbowym nie było zadnych zmian czyli pracujemy na starym nipie i jesteśmy spółką cywilną tu się nic nie zmienia.W urzędzie gminy wykreślono spółkę a usługi , które zawierał wpis do ewidencji spółki dopisano do wpisu do ewidencji na moje nazwisko( rozszerzono zakres usług ).Kiedy pytałam Panią w zusie jak mam odprowazać składki to odpowiedziała mi że tyle ile mam wpisów do ewidencji. -czyli 1?.Nie daje mi to jednak spokoju czy aby nie robię tego żle .przecież regony mam 2 co prawda w obu przypadkach są to usługi gastronomiczne wpis do ewidencji 1. W urzędzie skarbowym rozliczam się ze spółki i z działalności na własne nazwisko (różne stopy proentowe ryczałtu ).Dodam jeszcze ze przychody z tej drugiej działalności występują 4-5 razy w roku.Myślę ze swój problem opisałam w miarę dokładnie .Jeśli ktoś zechciał by mi odpowiedziec na nurtujący mnie problem serdecznie dziekuje . . .