Podwóne OC a zniżki.

• Autor wątku Autor wątku PIT47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PIT47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam! Wpadłem tak jak wielu w pułapke 2x OC.Poprosiłem TU o przeliczenie składki ponieważ należy mi sie 50% znizki.Wysłałem listem poleconym zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia w sierpniu 2007r.Umowa ubezpieczenia konczyła sie dn.22-11-2007 a dzisiaj tj.17-12-2007 TU przysłało mi monit o zapłate zaległej składki w pełnej wysokości.Widać jak na dłoni , ze intencją TU jest wyłudzenie pieniędzy bez nawet 1 dnia przyjęcia zobowiązania w ramach OC.Grożą przekazaniem wierzytelności do kancelarii zajmującej sie odzyskiwaniem należności.Proszę o rade jak mam postąpić?
Proszę o rade i z góry dziękuje.

Nalkży wymóc na nich rekalkulację składki - mają obowiązek jej dokonania, jeśli ubezpieczony tego zażąda. Podstawą jest art. 31, ust. 2 ustawy o OC (przyklejona na poczatku forum).

Dzięki 13Homer!!!
"wymóc na nich rekalkulację składki"
TU żąda zapłaty w ciągu 7 dni.Pomimo wysyłanej korespodencji zawsze odpowiadają szablonowo jakby wogóle nikt nie czytał korespondencji jaką do nich wysłałem.Aż mnie korci żeby ich OLAC bo nawet pisma przysyłają zwykłą pocztą wiec nie mają potwierdzenia , ze je otrzymałem.Mam pytanie: czy TU ma prawo nasyłać na mnie firmę windykacyjną jeśli nie przeliczyło składki??

Ma prawo, rekalkulacja nie jest obowiązkiem. Najprościej udać się do jakiegoś ich agenta albo oddziału.

13Homer poprzednio pisales "mają obowiązek jej dokonania, jeśli ubezpieczony tego zażąda.",więc właściwie jak to jest??

Rekalkulacji dokonuje się, jeśli choć jedna strona tego chce.

Dzięki!!! Czyli jesli im wyslalem pismo z prośbą o przeliczenie to nie robią łaski i muszą mi przeslac nowe wyliczenie.

Powrót