Podwykonawca polskiej firmy w Nimeczech

• Autor wątku Autor wątku loleek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loleek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
prosiłbym o pomoc w następującej kwestii. Jako jednoosobowa firma pracuje na podstawie umowy o dzieło w Niemczech. Wszystko legalnie. Ostatnio mam tyle pracy, że sam nie wyrabiam. Moje pytanie jest następujące: czy mogę podpisać z inną jednoosobową polską firmą X umowę zlecenie/o dzieło, na podstawie której ta firma pracowałaby w tej samej branży co ja tylko w innym miejscu w Niemczech? Czy może firma X potrzebowałaby też umowy o dzieło z niemieckim zleceniodawcą żeby pracować legalnie? Dziękuje z odpowiedź!
Pozdrawiam!
Łukasz

Wystarczy jak podwykonawca podpisze umowę z Tobą. Chyba że w umowie z głównym zleceniodawcą masz zastrzeżenie, że udzielenie zlecenia podwykonawcom wymaga wcześniejszej zgody głównego zleceniodawcy. To bardzo prawdopodobne, bo to standardowy zapis. Jeżeli chodzi o branżę budowlaną, to Twój podwykonawca będzie Ci musiał przedłożyć Freistellungsbescheinigung, w innym przypadku jesteś zobowiązany do odprowadzenia za niego zaliczki na podatek dochodowy.

Dziękuje za tak szybką odpowiedź. Czyli rozumiem, że mój podwykonawca nie musi załatwiać w Niemczech żadnych formalności? Freistellungsbescheinigung nie dostanie, bo nie ma stałego zameldowania. Ile wynosi zaliczka na podatek dochodowy, która musiałbym zapłacić?

15 %. Nie musi być zameldowany w Niemczech, wystarczy że złoży odpowiedni wniosek w niemieckim urzędzie skarbowym.

Powrót