J
JamPam
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam,
Jestem zmuszony podnieść czynsz (odstępne) Najemcy.
Kilka faktów:
-umowa zawarta w formie najmu okazjonalnego,
-zawarta na czas oznaczony,
Z racji tego, iż podwyżek czynszu do tej pory dokonywałem jedynie podczas aneksowania/przedłużania umów zastanawiam się nad podstawą prawną w tym konkretnie przypadku ponieważ chce aby podwyżka obowiązywała jak najszybciej, ale i zgodnie z obowiązującym prawem stąd mam problem z wyborem podstawy prawnej, której użyć mianowicie tej z:
1.ustawy o ochronie praw lokatorów (definicja poniżej),
2.kodeksu cywilnego (definicja poniżej),
AD.1.
Dz.U. Ochrona praw lokatorów, mieszkaniowy zasób...
Art. 8a. [Zasady podwyższania czynszu (opłat za korzystanie z lokalu)]
1. Właściciel może podwyższyć czynsz albo inne opłaty za używanie lokalu, wypowiadając jego dotychczasową wysokość, najpóźniej na koniec miesiąca kalendarzowego, z zachowaniem terminów wypowiedzenia.
2. Termin wypowiedzenia wysokości czynszu albo innych opłat za używanie lokalu wynosi 3 miesiące, chyba że strony w umowie ustalą termin dłuższy.
według tego art. mogę podwyższyć czynsz który po podwyżce będzie obowiązywał od Kwietnia br.
AD.2.
USTAWA
z dnia 23 kwietnia 1964 r.
Kodeks cywilny NAJEM Rozdział I
Art. 6851. [15] Wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową
wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego.
według tego art. mogę podwyższyć czynsz który po podwyżce będzie obowiązywał od lutego ? (o ile sprężę się i poinformuje najemcę przed końcem roku)
Proszę o konsultację ew. wyprowadzenie mnie z błędu oraz własną interpretację.
Z góry dziękuje
Jestem zmuszony podnieść czynsz (odstępne) Najemcy.
Kilka faktów:
-umowa zawarta w formie najmu okazjonalnego,
-zawarta na czas oznaczony,
Z racji tego, iż podwyżek czynszu do tej pory dokonywałem jedynie podczas aneksowania/przedłużania umów zastanawiam się nad podstawą prawną w tym konkretnie przypadku ponieważ chce aby podwyżka obowiązywała jak najszybciej, ale i zgodnie z obowiązującym prawem stąd mam problem z wyborem podstawy prawnej, której użyć mianowicie tej z:
1.ustawy o ochronie praw lokatorów (definicja poniżej),
2.kodeksu cywilnego (definicja poniżej),
AD.1.
Dz.U. Ochrona praw lokatorów, mieszkaniowy zasób...
Art. 8a. [Zasady podwyższania czynszu (opłat za korzystanie z lokalu)]
1. Właściciel może podwyższyć czynsz albo inne opłaty za używanie lokalu, wypowiadając jego dotychczasową wysokość, najpóźniej na koniec miesiąca kalendarzowego, z zachowaniem terminów wypowiedzenia.
2. Termin wypowiedzenia wysokości czynszu albo innych opłat za używanie lokalu wynosi 3 miesiące, chyba że strony w umowie ustalą termin dłuższy.
według tego art. mogę podwyższyć czynsz który po podwyżce będzie obowiązywał od Kwietnia br.
AD.2.
USTAWA
z dnia 23 kwietnia 1964 r.
Kodeks cywilny NAJEM Rozdział I
Art. 6851. [15] Wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową
wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego.
według tego art. mogę podwyższyć czynsz który po podwyżce będzie obowiązywał od lutego ? (o ile sprężę się i poinformuje najemcę przed końcem roku)
Proszę o konsultację ew. wyprowadzenie mnie z błędu oraz własną interpretację.
Z góry dziękuje