Podwyżka czynszu za wynajem

• Autor wątku Autor wątku shevc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shevc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dobry wieczór wszystkim.
Od września 2021r. mama wynajmuje 30 metrowe mieszkanie. Najemca, znajomy mamy, płaci za wynajem 500 zł na miesiąc. Niedługo będziemy załatwiać darowiznę na mnie tego mieszkania. Ile maksymalnie mogę podnieść miesięczną opłatę za wynajem? Aktualna stawka odtworzeniowa dla mojego województwa wynosi 6083 zł. Próbowałem to przeliczyć i wychodzi mi kwota czynszu 456 zł na miesiąc. Mam rozumieć że cały czas mama pobiera więcej niż powininna czy ja czegoś nie rozumiem? Jak to się ma do dzisiejszych stawek rynkowych, gdzie 500 zł to już nawet nie jest promocja tylko praktycznie mieszkanie za darmo.

Niestety dobrze liczysz. Zaproponuj najemcy rozwiązanie dotychczasowej umowy i zawarcie nowej, z nową stawką (dowolnej wysokości) - jako umowę najmu okazjonalnego. W takim przypadku ograniczenia kwotowe nie obowiązują. Jak się nie zgodzi to możesz podnieść mu czynsz ponad 456 zł miesięcznie, ale musisz to uzasadnić.

Gdy podwyżka w skali roku przekroczy albo następuje z poziomu wyższego niż 3% wartości odtworzeniowej lokalu, może ona nastąpić w uzasadnionych przypadkach, o których mowa w ustawie. Na pisemne żądanie lokatora właściciel, w terminie 14 dni od dnia otrzymania tego żądania, pod rygorem nieważności podwyżki, przedstawia na piśmie przyczynę podwyżki i jej kalkulację. Możesz powołać się na inflację, wzrost kosztów itp. Lokator ma prawo do zakwestionowania zasadności podwyżki poprzez wniesienie pozwu do sądu.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.
Czy dobrze zrozumiałem, że jak się nie zgodzi na nową umowę to mogę mu ustalić czynsz tylko na poziomie 456 zł? Czy tą kwotę mogę dodać do dotychczasowego 500 zł co daje w sumie 956 zł?

Nie zrozumiałeś. Jak się nie zgodzi na nową umowę, to możesz mu podwyższyć np. z 500 zł na 1000 zł, ale musisz to uzasadnić, a on się może sprzeciwić i odwołać do sądu. Wszystko masz opisane w ustawie o ochronie praw lokatorów.

shevc napisał:
Od września 2021r. mama wynajmuje 30 metrowe mieszkanie.

Ta umowa jest zawarta na czas nieokreślony?

Powrót