Podwyższenie alimentów od ojca.

• Autor wątku Autor wątku And.sos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
vabank napisał:
.pozew może złożyć dopiero po uzyskaniu pełnoletności. Co innego matka autora, jako prawna opiekunka dziecka.

To już też zostało napisane...więc jest jasne.

vabank napisał:
Przyznanie alimentów za okres wstecz a wniosek o wypłatę zaległych alimentów to dwie różne kwestie....ta druga to wniosek który składa się u komornika - pod warunkiem, że istnieje wyrok zasądzający.

Ale alimenty nie są zasądzone...więc nikt tu nie radził złożenia wniosku o egzekucję zaległych alimentów...bo żadnej zaległości nie ma.
Trzeba złożyć wniosek o zasądzenie alimentów...plus można wnioskować o wypłatę z datą wsteczną zgodnie z Art. 137. § 1

vabank napisał:
Bez zasądzonych alimentów trudno wykazać, że powstała zaległość - przy braku dobrowolnych wpłat matka powinna dla dobra dziecka zareagować wnioskiem do sądu o ustalenie i zasądzenie alimentów i nie tłumaczy tej bezczynności nawet fakt, że ojciec biologiczny przebywał w areszcie.

Ale autor nie ma zamiaru wykazywać zaległości...dowiedział się niedawno o istnieniu ojca biologicznego a alimenty dostawał dobrowolnie a teraz chce je zasądzić...by własnie w razie braku alimentowania ze strony ojca mógł złożyć sprawę do komornika o egzekucję.
Jeżeli złoży wniosek o alimenty może także wnioskować o wypłatę tych wstecz tak jak pisałam wyżej...

LeoLeo

Bez znaczenia jest, kiedy autor dowiedział się o biologicznym ojcu i od kiedy dostaje dobrowolnie płacone alimenty - pozew o alimenty może złożyć i tak od momentu uzyskania pełnoletności. Zatem pomyśl, jakie to ma znaczenie dla Sądu kiedy dowiedział o biologicznym ojcu skoro z tą chwilą a przed uzyskaniem pełnoletności pozwu złożyć nie mógł. Argumentacja cienka jak barszcz bez zakwasu.

Niezasądzone alimenty, to brak powstania zaległości. Nie można ustalić do kiedy miały być płacone, w jakiej kwocie, do czyich rąk (na jakie konto i w jaki sposób), od kiedy nie sa płacone. Nie ma zaległości, bo nie zostały uprzednio zasądzone, czyli przyznane jako obowiązkowe świadczenie. Zatem jak można w ogóle mówić o zaległych alimentach ?

Jeżeli złoży wniosek o alimenty może także wnioskować o wypłatę tych wstecz tak jak pisałam wyżej...

Zatem wypłatę czego i jakich alimentów wstecz ?
Wstecz nie ma alimentów - nie zostały zasądzone. Można wnioskować o zasądzenie alimentów za okres do 3 lat wstecz, aby następnie domagać się wypłaty - u komornika już.

Ponadto,

Art. 137. Przedawnienie roszczeń alimentacyjnych

§ 1. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech.
§ 2. Niezaspokojone potrzeby uprawnionego z czasu przed wniesieniem powództwa o alimenty sąd uwzględnia zasądzając odpowiednią sumę pieniężną. W uzasadnionych wypadkach sąd może rozłożyć zasądzone świadczenie na raty.

Co autor rozumie poprzez niezaspokojone potrzeby ?
Przebywał w rodzinie z matką i ojczymem, którzy zapewne dbali o zaspokojenie jego potrzeb.
To forum, to nie rozprawa w Sądzie, ale zanim autor uda się z pozwem niechaj się przygotuje na serię twardych pytań.

Ostatnia edycja:
vabank napisał:
Bez znaczenia jest, kiedy autor dowiedział się o biologicznym ojcu i od kiedy dostaje dobrowolnie płacone alimenty -

And.sos napisał:
Zatem pomyśl, jakie to ma znaczenie dla Sądu kiedy dowiedział o biologicznym ojcu skoro z tą chwilą a przed uzyskaniem pełnoletności pozwu złożyć nie mógł.

Ale kto tu napisał że ma to wybitne znaczenie w tej sprawie? Nie ma to nic do rzeczy...
Ma prawo po osiągnięciu 18 roku życia wnioskować o alimenty bieżące jak i wstecz jeżeli nie były płacone w danym okresie...a do uzyskania pełnoletności może złożyć taki wniosek jego prawny opiekun tj. matka.
A to że dowiedział się o istnieniu ojca biologicznego w wieku 5 lat czy 16 lat może dodać ewentualnie w uzasadnieniu takiego wniosku.
Według Polskiego prawa wniosek można złożyć i wnioskować zgodnie z Art. 137. § 1
W uzasadnieniu wniosku można napisać wszystko co uważane jest za istotne a ostateczną decyzję o alimentacji wydaje sąd a nie my...więc gdybanie jest zbędne.

vabank napisał:
Zatem wypłatę czego i jakich alimentów wstecz ?
Wstecz nie ma alimentów - nie zostały zasądzone. Można wnioskować o zasądzenie alimentów za okres do 3 lat wstecz, aby następnie domagać się wypłaty - u komornika już.

Mam wrażenie że nie czytasz że zrozumieniem...
I jak przytaczasz cytat to przytaczaj cały a nie obcinasz pół zdania z najistotniejszą informacją...
A co ja tu napisałam...?

LeoLeo napisał:
alimenty dostawał dobrowolnie a teraz chce je zasądzić...by własnie w razie braku alimentowania ze strony ojca mógł złożyć sprawę do komornika o egzekucję.

And.sos napisał:
Co autor rozumie poprzez niezaspokojone potrzeby ?
Przebywał w rodzinie z matką i ojczymem, którzy zapewne dbali o zaspokojenie jego potrzeb.

Skąd takie przekonanie?
Chyba troszeczkę za mało informacji podał autor żeby wyciągać takie wnioski...

vabank napisał:
To forum, to nie rozprawa w Sądzie,

Jestem tego samego zdania...więc nie ma co gdybać jakie są szanse a jakie nie...
Autor niech korzysta z przysługującego mu prawa a sąd wyda ostateczną decyzję...

Ostatnia edycja:
Sąd nie zasądzi alimentów z datą wsteczną na piękne oczy i tylko dlatego, że umożliwia to przepis w art. 137 par. 1

Pomyśl zatem, jakież to Twoje potrzeby (uzasadnione) nie zostały zaspokojone w okresie za który wnioskować będziesz o zasądzenie alimentów....bo zasądzając alimenty z datą wsteczną Sąd będzie musiał określić kwotę do Twoich uzasadnionych potrzeb, możliwości zarobkowych ojca i nie pójdzie w zapomnienie fakt, że o te świadczenia mogła wnioskować Twoja matka.

Ostatnia edycja:
And.sos zapomniałam napisać wcześniej... zbieraj sobie faktury imienne na swoje wydatki...

Alimenty jednak zostały zatwierdzone przez sąd w wysokości 200zł. Potem, gdy nie płacił sprawa została przekazana do komornika, ale została "umorzona". Co w tej sytuacji można zrobić?

To zostały zatwierdzone czy nie w końcu??!!
Bo to zmienia wszystko... Doinformowałeś się mamy że zostały zasądzone? To jest pewne?

No...i wszystko zmienia postać rzeczy.
Pisanie, gdy nie znamy podstaw sprawy.

Więc za ten okres za który rzeczywiście nie chciał płacić tak więc nie płacił możesz wnioskować o wypłatę zaległych alimentów...oczywiście mając na względzie Art. 137. § 1

Czym dla Ciebie jest wypłata zaległych alimentów gdy nie zostały zasądzone ?
Dla mnie nie powstaje tu żadna zaległość. Powstanie gdy ojciec nie zapłaci przyznanych w wyroku alimentów wstecz co do kwoty i terminu zapłaty.

A teraz gdy wiadomo już, że alimenty zostały zasądzone, pozostaje egzekwować zaległość u komornika a do Sądu tylko z pozwem o podwyższenie alimentów

Zostawił moją mama od razu po tym jak dowiedział się, że jest w ciąży.

Tak mnie też zastanawiało, w jakich okolicznościach doszło do ustalenia ojcostwa, bo powyższe wskazuje na sądowe - tym samym alimenty zasądzane są automatycznie.

vabank napisał:
Czym dla Ciebie jest wypłata zaległych alimentów gdy nie zostały zasądzone ?
Dla mnie nie powstaje tu żadna zaległość. Powstanie gdy ojciec nie zapłaci przyznanych w wyroku alimentów wstecz co do kwoty i terminu zapłaty.

Fakt może użyłam złego słowa...może wnioskować o wypłatę alimentów wstecz...
Przeczytaj wszystkie posty uważnie i wywnioskuj o czym pisałam... cały czas jest pisane o alimentach wstecz a nie o zaległościach...
Ale racja... mój błąd słowny akurat w tym poście...
Wyżej o tym właśnie pisałam...
LeoLeo napisał:
Jeżeli złoży wniosek o alimenty może także wnioskować o wypłatę tych wstecz tak jak pisałam wyżej..

Teraz i tak kierunek sprawy zmienia się bo autor podał na początku błędną informację...

Kiedy sprawa u komornika została umorzona? Wydane zostało jakieś zaświadczenie o braku możliwości egzekucji należności?

Tak, przepraszam teraz dopytalem mamy. Przez sąd zostało ustalone 200zl. Ale teraz znacznie poprawiła się jego sytuacja materialna i to bardzo, alimentów nie płacił przez 1.5 roku. Mama zawiesiła ta sprawę, ponieważ wyszedł z aresztu i nie miał pieniędzy, jednakże moja mama kontaktowała się z prawczniczka i powiedziała, że nie można teoretycznie zawiesić tego, ponieważ to moje pieniądze, a komornik nie powinien tego wogóle przyjąć. Co teraz można z tym zrobić? Niby nie można tak robić.

Wiem o czym pisałaś i co miałaś przez to na myśli. Dla autora tematu złe sformułowanie w pozwie mogłoby namieszać mu w głowie, bo Sąd natychmiast wezwałby powoda do uzupełnienia braków formalnych poprzez sprostowanie, o co mu chodzi z tym "wnioskiem o wypłatę zaległych alimentów".

A w przypadku młodych ludzi należy dokładnie wypytać o szczegóły i podstawy. Mają prawo wszystkiego nie wiedzieć i o pewnych podstawach prawnych się uczyć.

Przepraszam, jeszcze raz. Jak teraz sprawa wygląda prawnie?

vabank napisał:
Wiem o czym pisałaś i co miałaś przez to na myśli. Dla autora tematu złe sformułowanie w pozwie mogłoby namieszać mu w głowie, bo Sąd natychmiast wezwałby powoda do uzupełnienia braków formalnych poprzez sprostowanie, o co mu chodzi z tym "wnioskiem o wypłatę zaległych alimentów".

We wszystkich moich postach była mowa o wnioskowaniu o alimenty wstecz...
Akurat się " czepiłeś " tego postu gdzie po prostu zrobiłam błąd słowny :)
Raczej nie miało to istotnego wpływu gdyż wszędzie indziej zostało użyte poprawne słowo...ale trzeba Ci przyznać spostrzegawczość :)

And.sos Jeżeli alimenty są ustalone sądownie musisz złożyć wniosek o ich podwyższenie...
Spisujesz wszystkie swoje potrzeby i dobrze je uzasadniasz...
Argumentuj Twoimi wzrastającymi potrzebami...
Zbieraj faktury imienne na swoje wydatki...nawet za odpłatne zajęcia sportowe w których uczestniczysz jak wspomniałeś na początku.

A co do komornika to dowiedz się czy był składany wniosek o egzekucję należności i jak dawno...

Ostatnia edycja:
LeoLeo napisał:
Więc za ten okres za który rzeczywiście nie chciał płacić tak więc nie płacił możesz wnioskować o wypłatę zaległych alimentów...oczywiście mając na względzie Art. 137. § 1

Czyżby ? :cool:

Cały czas mówimy o tym poście :)

A tu sprostowanie z mojej strony w następnym poście...

LeoLeo napisał:
Ale alimenty nie są zasądzone...więc nikt tu nie radził złożenia wniosku o egzekucję zaległych alimentów...bo żadnej zaległości nie ma.
Trzeba złożyć wniosek o zasądzenie alimentów...plus można wnioskować o wypłatę z datą wsteczną zgodnie z Art. 137. § 1

Uzyskasz pełnoletność, możesz złożyć pozew o podwyższenie alimentów. Musisz wykazać, dlaczego wg Ciebie żądanie jest zasadne, czyli jakie są Twoje uzasadnione potrzeby.
Uważam, że nie ma tu znaczenia kiedy o biologicznym ojcu się dowiedziałeś. Nawet gdybyś się dowiedział w dniu Twoich 18 urodzin, to i tak niczego fakt ten nie zmienia dla wyroku.
Co do zaległości alimentacyjnych należy się skierować do komornika. Wypadałoby tu ustalić, kiedy złożony był u komornika wniosek o egzekucję.

Rozmawiałem z mama to powiedziała, że złoży ona wniosek już. Czy jego tłumaczenia, że ma kilka mieszkań do płacenia, raty itd mogą działać na jego korzyść, co za tym idzie mniejsze alimenty?

And.sos napisał:
Czy jego tłumaczenia, że ma kilka mieszkań do płacenia, raty itd mogą działać na jego korzyść, co za tym idzie mniejsze alimenty?

Na wysokość alimentów wpływają uzasadnione potrzeby dziecka oraz możliwości zarobkowe rodzica...

art. 135
§ 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

§ 2. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie.

Ostatnia edycja:
Powrót