Podwyższenie alimentów , złożenie wniosku ?

• Autor wątku Autor wątku darex120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darex120

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam Serdecznie
Mam pytanie mam syna w wieku 13 lat , i od urodzenia mam na dziecko przyznane alimenty w wysokości 370zł nigdy ich nie podwyższałam. Z uwagi na fakt ,iż wszystko idzie w górę ,ceny rosną chłopak rośnie , także te 370zł to bardzo mało. Chciałabym złożyć wniosek o podwyższenie alimentów , lecz nie wiem gdzie to muszę złożyć jak napisać , i teraz jeśli pochodzę z województwa zachodniopomorskiego i tam jestem zameldowana to czy wniosek muszę złożyć w tym sądzie w którym alimenty były zasądzone czy mogę złożyć tutaj gdzie obecnie mieszkam czyli w wielkopolsce.

Pozdrawiam

Daria

Pozew o podwyższenie alimentów może Pani złożyć w sądzie rejonowym właściwym miejscowo dla obecnego miejsca zamieszkania dziecka. Pozew składa Pani w dwóch egzemplarzach, nie podlega on opłacie. W treści pozwu powodem jest dziecko reprezentowane przez Panią a pozwanym osoba zobowiązana do zapłaty alimentów w poprzednim wyroku/ugodzie. W pozwie przede wszystkim należy wymienić obecne lub mające powstać w najbliższej przyszłości koszty związane z utrzymaniem i wychowaniem dziecka (w tym wyżywienie, przypadająca na dziecko część kosztów mieszkania, odzież i obuwie, leki, kieszonkowe, wydatki związane z edukacją i zajęciami dodatkowymi, obiady szkolne, wakacje, okulary, wyposażenie pokoju, abonament lub karta telefoniczna itd.) i w oparciu o te wydatki wskazać kwotę do jakiej chce Pani podwyższyć alimenty. Wartością przedmiotu sporu będzie różnica pomiędzy dotychczasową wysokością alimentów a obecnie żądanymi pomnożona przez dwanaście (przykładowo gdy wcześniej było 100 a teraz chcemy 300 to wartość przedmiotu sporu będzie wynosiła 200 x 12 czyli 2.400 złotych). W pozwie można zawrzeć wniosek o udzielenie zabezpieczenia od czasu złożenia pozwu do czasu prawomocnego zakończenia postępowania przez zobowiązanie do zapłaty podwyższonych alimentów już w toku sprawy.

Ostatnia edycja:
Dobrze a gdzie znajdę jakiś odpowiedni wzór tych wniosków i jak rozumiem to jesli chce otrzymac 600 zł na dziecko to wartość sporu będzie wynosiła 500zł

Przykładów jest w internecie "na pęczki", proszę poszukać z pomocą np. wyszukiwarki Google.
darex120 napisał:
jak rozumiem to jesli chce otrzymac 600 zł na dziecko to wartość sporu będzie wynosiła 500zł
Nie. Jeżeli obecnie wysokość to 370 a chce Pani podwyższenia do 600 to wartość przedmiotu sporu wyniesie 2.760 złotych (600-370=230; 230x12=2.760).

I jeszcze jedno pytanie , czy do pozwu o podwyższenie alimentów potrzebny jest oryginał czy wystarczy kopia wyroku sądowego , i czy jeszcze jakieś inne dokumenty są potrzebne do złożenia w/w wniosku .

darex120 napisał:
czy do pozwu o podwyższenie alimentów potrzebny jest oryginał czy wystarczy kopia wyroku sądowego
Nie ma reguły, jeżeli nie dysponuje Pani odpisem to póki co można zacząć od kserokopii.
darex120 napisał:
i czy jeszcze jakieś inne dokumenty są potrzebne do złożenia w/w wniosku.
Odpis aktu urodzenia dziecka ewentualnie rachunki, faktury, umowy, potwierdzenia płatności na okoliczność wysokości kosztów utrzymania. Zaświadczenia lekarskie lub karty informacyjne na okoliczność stanu zdrowia - jeżeli związane z tym są jakieś dodatkowe wydatki.

ewentualnie rachunki,(...) na okoliczność wysokości kosztów utrzymania

Na potwierdzenie kosztów utrzymania dziecka dla sądu istotne są faktury imienne na jedno z jego rodziców. Mając wydany paragon trudno będzie udowodnić, że podana w nim kwota dotyczy akurat wydatku dla "tego" dziecka.

a gdzie znajdę najlepszy wzór wniosku , bo tych wniosków jest sporo w internecie

Wanda67 napisał:
Mając wydany paragon trudno będzie udowodnić, że podana w nim kwota dotyczy akurat wydatku dla "tego" dziecka.
Zgoda ale ja przecież nie pisałem o paragonach.
darex120 napisał:
a gdzie znajdę najlepszy wzór wniosku , bo tych wniosków jest sporo w internecie
Proszę zamieścić link do wzoru jaki Panią interesuje to będzie można ocenić.

Przy szacowaniu kwoty, warto uwzględnić zdolności zarobkowe zobowiązanego.
Zawód, wiek, stan zdrowia.
Warto zawnioskować o zawezwanie do dostarczenia PITu i zaświadczeń o dochodach.

Należy jednak zacząć od zawezwania do zawarcia ugody alimentacyjnej na określoną kwotę.
Warto, zwyczajnie po ludzku, dać drugiej stronie szansę dobrowolnego płacenia oczekiwanej kwoty.

Powrót