Podwyższenie alimentów.

• Autor wątku Autor wątku aneta171
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta171

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry, mam pytanie. Mój pełnoletni syn rozpoczął studia. Czy można złożyć pismo do Sądu o podwyższenie alimentów płatnych na syna przez ojca? Pozdrawiam.

Tak, można złożyć pismo do Sądu o podwyższenie alimentów płatnych na syna przez ojca. Usprawiedliwione potrzeby wzrastają wraz z wiekiem. Podjęcie studiów jest dobrym argumentem przemawiającym za podwyższeniem alimentów na rzecz dziecka.

A czy syn musi zrobić to osobiście? Czy ja mogę to zrobić za niego?

Jeśli syn jest pełnoletni to jest zobowiązany do złożenia pisma osobiście do Sądu. Ewentualnie syn może Panią ustanowić swoim pełnomocnikiem i wyrazić zgodę do reprezentowania go

Mam jeszcze jedno pytanie, ojciec dziecka przebywa za granicą. Posiadam jego adres zamieszkania w Anglii, w Polsce nie przebywa pod podanym adresem. Czy mogę podać w piśmie adres angielski? Czy pismo może zostać złożone do naszego Sądu, w Polsce?
Pozdrawiam.

Tak, może Pani wskazać adres zagraniczny.
Nawet jeśli pozwany mieszka za granicą kraju, to sprawę o podwyższenie alimentów może rozpatrzyć Sąd w Polsce. Pozew należy złożyć do Sądu właściwego dla miejsca zamieszkania powoda, czyli syna.

Ok. Dziękuję. Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka nie odebrałby pisma? Zdarzało się to już wcześniej.
Czy jest jakaś opłata sądowa za złożenie pisma o podwyższenie alimentów? Pozdrawiam.

Nieodebranie pisma może skutkować zawieszeniem sprawy lub jej rozciągnięciem w czasie. Od pozwu o podwyższenie alimentów nie pobiera się opłaty sądowej.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Powrót