Podwyższony koszt windykacji

• Autor wątku Autor wątku hubert0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubert0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
W kwietniu 2013 roku dostałem mandat od Kolei Śląskich na kwotę około 140 zł. Mandatu nie zapłaciłem. W lipcu 2014 roku dostałem list od firmy windykacyjnej wg którego miałem zapłacić prawie 200 zł licząc koszty monitu. Drugi list dostałem miesiąc póżniej, koszty do zapłaty około 30 zł większe. Po miesiącu dostałem pismo, w którym poinformowano mnie, że sprawa będzie skierowana do sądu. Jednak dziś wizytę pod adresem mojego zameldowania złożył windykator. Rozmawiał z moją mamą, nie podała mu mojego aktualnego adresu ani nr-u telefonu. Mężczyzna natomiast podał jej do zapłaty kwotę 440 zł, zapisał sumę na zwykłej kartce papieru wraz z nr-em konta i telefonu do jednego z oddziałów firmy, zaproponował nawet spłatę w ratach. Czy windykatorzy mogą sobie liczyć takie koszty dodatkowe? Zdaję sobie sprawę , że dług muszę zapłacić, ale czy dodatkowe koszty mogą być niemal trzykrotnie wyższe?

Wszelkie listy,które dostałem przychodziły zwykłym listem, żadnych poleconych, potwierdzeń odbioru itd.

hubert0 napisał:
Czy windykatorzy mogą sobie liczyć takie koszty dodatkowe?
Oczywiście że może. Co nie znaczy, że ty nie możesz go wyśmiać :) I co nie znaczy, że sąd to zatwierdzi (bo nie zatwierdzi).
Jeżeli opłatę (nie mandat, tak dla formalności) otrzymałeś w kwietniu 2013, to najpóźniej do lipca 2014 winien był trafić pozew do sądu. Jeżeli do tego terminu takie zdarzenie nie nastąpiło, sprawa jest przedawniona.

Powrót