Podział alimentów na więcej niż jedno dziecko

• Autor wątku Autor wątku shadoow198426
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shadoow198426

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam takie pytanie odnośnie alimentów, które są do tej pory pobierane w 60% na jedno dziecko.

Natomiast z moją obecną Żoną mam synka i córeczkę.

Według Prawa każde dziecko ma prawo do takich samych warunków bytowych a więc w tym momencie dwoje moich dzieci jest pokrzywdzonych poprzez brak podziału pobieranej kwoty.

Na oboje dzieci mamy ugodę alimentacyjną.

Pytanie jest takie:

1. Czy jeżeli na pierwsze dziecko Matka pobiera alimenty z funduszu alimentacyjnego i co za tym idzie rośnie dług wobec miasta przy ew. braku egzekucji, to w przypadku jak moja obecna Żona przedłoży dwie ugody na synka i córkę to ta kwota będzie dzielona na troje dzieci?

2. Jeżeli złoży takowe ugody to czy fundusz przejmie również wypłaty dla obecnej partnerki.

3. Jakie koszty wzrosną w przypadku jak Żona dołączy do postępowania?

Nadmienię, iż Żona nie chce, aby fundusz alimentacyjny wypłacał jej pieniądze tylko żeby Pan Komornik przekazywał zajęte 40% na jej konto.

1. jak niby dzielona?
2. bez wniosku do FA wypłat z funduszu nie bedzie.

karolla0905 napisał:
1. jak niby dzielona?
2. bez wniosku do FA wypłat z funduszu nie bedzie.

1. Obecnie komornik pobiera 60% wynagrodzenia i przekazuje w całości na to właśnie dziecko i tu pytanie czy skoro żona przełoży ugody to ta kwota będzie dzielona na troje czyli na pierwsze i dwoje z obecnego małżeństwa.

2. Czyli jak złoży o egzekucję ale nie zgłosi do FA to fundusz będzie tylko płacił na jedno dziecko a na dwoje komornik będzie przekazywał nie zależnie od tego czy wysokość przekazanej kwoty wyniesie umówiona przed sądem kwotę.

Powrót