Podział domu i ogrodu

• Autor wątku Autor wątku bebokus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bebokus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Po nagłej śmierci ojca jego część domu została podzielona procentowo na mnie, moją siostrę i mamę.Jest to dom w którym mieszkają trzy rodziny (jeszcze babcia-mama taty i ciocia-siostra taty).Zamierzamy uporządkować podział żeby każda z rodzin miała jedno piętro(czyli będzie trzech właścicieli).Moje pytanie brzmi:czy w te procenty wliczają się również części ogrodu?Jak będzie on podzielony po podziale na piętra?Na trzy równe części?

Z tego co Pan pisze można wywnioskować, że dom i działka na której jest postawiony jest nieruchomością wspólną której współwłaścicielami jest Pan, Pana Matka i Pana Siostra oraz inne osoby (nie pisze Pan o tym wiec można się tylko domyślać, że udziały ma także matka ojca i jego siostra). Mogą państwo umownie dokonać podziału tej nieruchomości wspólnej do korzystania, wówczas dowolnie mogą Państwo uregulować, kto będzie korzystał z którego piętra, czy części ogrodu. Jeśli natomiast chcieliby Państwo znieść współwłasność, tak, żeby każdemu z współwłaścicieli przyznać określoną część nieruchomości na własność, to mogą to Państwo zrobić przed notariuszem lub w Sądzie. Przy czym możliwe, że nie będzie możliwe takie zniesienie współwłasności, by każdemu przyznać po jednym piętrze budynku. Nie ma bowiem czegoś takiego jak "własność piętra". Ewentualnie możliwe będzie wyodrębnienie nieruchomości lokalowych, wówczas "piętra" będą stanowiły odrębne nieruchomości. Będzie to możliwe o ile Państwa dom spełnia warunki budowlane.

Powrót