podział dywidendy w spółce z o.o. po śmierci wspólnika

• Autor wątku Autor wątku lolek310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolek310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mój ojciec zmarł w połowie roku obrotowego (w sierpniu 2007), przypadające mu udziały w spółce z o.o. odziedziczyłem w całości. W związku z tym, czy w podziale dywidendy za rok 2007 bierze też udział moja matka, która została powolana do całości spadku (nie ma żadnych udziałów w spółce)?
Czy dywidenda po ojcu przypada dla mnie w calosci, czy też tylko od momentu śmierci ojca (od sierpnia), a od stycznia do sierpnia należy się matce (jako osobie, która dziedziczy po nim w całości)?

W KSH przeczytałem, że dywidenda jest dzielona pomiędzy osoby które były członkami spółki w momencie podziału dywidendy- czyli wynikałoby że dla mnie.
Nie wiem jednak co w przypadku śmierci wspólnika??

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nic z tego nie rozumiem. To kto w końcu odziedziczył udziały, skoro matka jest powołana do całości spadku, a pan je odziedziczył?

w testamencie były zapisy, na podstawie jednego z nich odziedziczyłem udziały

Ciekawe pytanie. Moim zdaniem panu należna będzie dywidenda od chwili objęcia udziałów. Jeżeli już roszczenie o wypłatę dywidendy istniało już przed śmiercią ojca to moim zdaniem matka jest osobą uprawnioną.

[cytat:3s2hytku]Art. 193.
§ 1. Uprawnionymi do dywidendy za dany rok obrotowy są wspólnicy, którym udziały przysługiwały w dniu powzięcia uchwały o podziale zysku.

§ 2. Umowa spółki może upoważniać zgromadzenie wspólników do określenia dnia, według którego ustala się listę wspólników uprawnionych do dywidendy za dany rok obrotowy (dzień dywidendy).[/cytat:3s2hytku]
Jeżeli decyzja o wypłacie dywidendy zapadła już po tym, jak objąłeś udziały, wówczas dywidenda należy Ci się w całości. Jeśli jednak decyzja miała miejsce wcześniej to wtedy całą dywidendę powinna otrzymać Twoja mama. Nigdy nie słyszałem o proporcjonalnym podziale dywidendy w przypadku zmiany wspólnika. Zarówno w przypadku spółek akcyjnych, jak i z o.o. decyduje tzw. dzień dywidendy. Co oznacza, że można nabyć udziały lub akcje odpowiednio wcześniej przed takim dniem i sprzedać tuż po powzięciu uchwały o podziale zysku, a i tak otrzyma się dywidendę w całości.

Powrót