podział majątkowy

• Autor wątku Autor wątku Paula922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paula922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pytanie odnośnie związków partnerskich w Niemczech. Byłam bardzo długi okres z jednych chłopakiem. 3 lata temu przyjechaliśmy do Niemiec. Obydwoje nie mamy obywatelstwa. Razem pracowaliśmy, ale po rozstaniu nie odzyskałam prawie niczego. Od tego czasu minęło już prawie pół roku. W zeszłym roku kupiliśmy samochód za który ja zapłaciłam ale jest ubezpieczany na niego i umowa była zawarta tez na niego (jedyne co mam to to że we wrześniu wybrałam daną kwotę z konta). Niestety w momencie rozstania górę na demną wzięły emocje i podpisałam papierek na którym po polsku było napisane, że rozstajemy się w pokoju i rozdzieliśmy pomiędzy sobą rzeczy. Liczyłam na święty spokój z jego strony, ale niestety jestem dręczona cały czas. Wiem, że według prawa jeżeli byliśmy ze sobą minimum 2 lata należy mi się połowa tak jak w związku małżeńskim. Czy powinnam iść z tym do adwokata? Czy mam jeszcze o co walczyć? Czy raczej lepiej tego nie ruszać bo mogę więcej stracić?

Zwiazki partnerskie to wg prawa niemieckiego wylacznie zwiazki miedzy osobami orientacji homoseksualnej, wiec wy nie mieliscie zadnego "zwiazku partnerskiego"

Chodziło mi o dwie osoby będące w związku dłużej niż dwa lata. Trochę się nie popisalam wiedzą, ale to i tak nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Powrót