podział majątku a dzieci

• Autor wątku Autor wątku Dana51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dana51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam i proszę o poradę jestem 7 lat po rozwodzie z mężem i do tej pory nie udało nam się przeprowadzić podziału majątku sprawa sądowa jest w toku.

Do wspólnoty majątkowej należą min: działka z domem i warsztatem, mieszkanie spółdzielcze i działka rekraacyjna. Obecnie mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym wraz z dwoma pełnoletnimi synami, mam również zamężną córkę, która przebywa chwilowo za granicą.

Mój były mąż nie wykazuje jakiegokolwiek zainteresowania dziećmi (alimenty na 18l. syna ściąga komornik) i mieszka na działce nie w domu, który stoi pusty a nad warsztatem, gdzie wykończył sobie ładne mieszkanie po rozwodzie. W związku z tą sytuacją chciałabym zostać w miejscu, gdzie przebywam obecnie bo wiem, że nie stać mnie będzie na utrzymanie domu, którego połowę chciałabym przepisać na dzieci po zakończeniu sprawy.

Moje żądania ograniczają się do połowy domu i mieszkania spółdzielczego.

Czy w związku z tą sytuacją jest możliwe branie przy podziale majątku dobra dzieci, tego, że nie mają gdzie mieszkać? Mój eks mąż chce abym wraz z dziećmi zamieszkała w domu na co nie mogę wyrazić zgody.

proszę o poradę
z góry dziękuję
Dana

Mieszkanie spółdzielcze, typu lokatorskiego, nie podlega podziałowi majątku dorobkowego, chyba, że jednak jest to własnościowe, o czym nie raczyła nas Pani poinformować.
Dom jest współwłasnością i podlega podzialowi majątku dorobkowego z udziałami po 50%.
Proszę nas oświecić, jakie prawa macie do mieszkania (lokatorskie, czy własnościowe)?

Dziękuję za odpowiedź,

mieszkanie o którym wspominam jest lokatorskie zajmowane od 1980 roku. Czy w moim przypadku można przy podziale majątku brać pod uwagę moje pełnoletnie dzieci, ich dobro osobiste itd?

pozdrawiam

to wy jako małżeństwo dzielicie się majątkiem... i dzieciom nic do tego...

o ile mąż uzna ,że chce dac pani coś powyżej tych 50 % ktore się pani należy to da...ale nie musi...

[cytat:fqc1s124]
mieszkanie o którym wspominam jest lokatorskie zajmowane od 1980 roku.
[/cytat:fqc1s124]
A więc, jak wcześniej pisałem, nie podlega ono podziałowi.
Jedyne co się wiąże z nim, to fakt, iż przy rozwodzie sąd rozstrzygnie w jaki sposób macie z niego korzystać i w tej sytuacji zapewne trafi się Pani.
Wkład mieszkaniowy jedynie podlega podziałowi, ale można go skompensować z wartością domku.
Ciekawi mnie jeden fakt, jak można jednocześnie mieć mieszkanie lokatorskie i domek?
Kiedyś nie było takich możliwości, chyba że teraz tak można, albo jeszcze dom nie jest oficjalnie odebrany.
Co do reszty zgadzam się z Markizem.

Powrót